Ce se întâmplă cu festivalurile, concertele și artiștii?
Articol de bucurestifm, 19 noiembrie 2020, 14:53
Guvernul a lansat o schemă de ajutor de stat pentru domeniul cultural. Ce se întâmplă cu festivalurile, concertele și artiștii?
În cadrul unei conferințe de presă la Palatul Victoria, vicepremierul Raluca Turcan, alături de primarul general, Nicușor Dan și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunțat că urmează să lanseze o schemă de ajutor de stat pentru ajutorarea domeniului cultural. Imediat după anunț, au apărut în spațiul public opinii diverse din partea artiștilor.
Programul oferă un buget de 100 de milioane de euro, iar acești bani pot fi accesați prin două tipuri de granturi, după cum urmează: microgranturi de până la 4000 de euro și granturi variabile raportate la vânzările din 2019, cu un plafon de 800.000 euro.
„În momentul în care relansăm evenimentele, vom putea să compensăm o parte din pierderile directe care au existat deja pe festivaluri. Noi, pentru ediția din 2020 a festivalului Artmania, am început lucrul din august 2019. Și aici vorbim de oameni care au fost plătiți pentru a face booking, schițe, producții, arhitecți, comunicare, șamd. Ori în momentul în care s-a anulat evenimentul din vara aceasta, toate investițiile au devenit pierderi directe. Această compensare pe care guvernul încearcă să o dea, va face ca evenimentul din 2021, sau 2022, să fie unul posibil. Altfel, organizatorii nu cred că ar reveni pe piață după 12 sau 24 de luni de întrerupere”, a declarat pentru București FM, Codruta Vulcu – vicepresedinte Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale.
În cadrul conferinței de presă, vice-premierul Raluca Turcan, a declarat că s-a întâlnit de 15 ori cu organizatorii de concerte pentru a pune la cale acest program.
Imediat după declarații, artiștii au reacționat pe rețelele de socializare și s-au plâns că ei nu au fost invitați la negocieri, iar acest program de investiții pentru sectorul cultural nu îi vizează deloc pe cei care fac cu adevărat artă.
„Ar fi fost foarte importantă prezența unor artiști pentru că până la urmă, despre asta e vorba. Arta nu are cum să existe fără artiști. Iar faptul că nu s-au dorit artiști acolo mă pune foarte mult pe gânduri. La un moment dat s-a ridicat această problemă, iar în acel moment, unul dintre marii organizatori de festivaluri din România a spus că „nu stă la masă cu săracii”. Prin urmare, au făcut cum au făcut și au ținut artiștii departe de toate întâlnirile astea și de toate deciziile pe care s-au hotărât să le ia”, a declarat pentru București FM, Alin Dincă, liderul formației Trooper.
Organizatorii de festivaluri au declarat că artiștii vor fi ajutați prin plătirea onorariilor la concertele și festivalurile la care vor performa.
„Din cunoștințele mele, au existat discuții cu artiștii. De asemenea, un lucru pe care eu l-am înțeles legat de această schemă, este că nu vor putea fi decontate cheltuieli cu artiștii străini, dar vor putea fi decontate cheltuieli cu artiștii români, ceea ce cred că este un lucru absolut minunat pe care îl face Guvernul”, a declarat Codruța Vulcu.
Având în vedere că situația epidemiologică din țară nu pare să se îmbunătățească, șansele de a putea participa la festivaluri în 2021, scad dramatic. În cel mai bun caz, vor exista concerte și evenimente cu 500-1000 de participanți și cu respectarea măsurilor de distanțare socială.
„Organizatorii nu au cum să organizeze evenimente în următoarele luni, așa că artiștii or să rămână tot cu buzunarele goale. Vreau să arăt cu degetul înspre artiștii independenți, pentru că acolo este problema mare, mare de tot! Există o mulțime de artiști independenți în România, care în clipa asta, realmente mor de foame. Se împrumută de la rude, de la prieteni, șamd.”, a declarat Alin Dincă.
Echipa București FM l-a contactat pe Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu pentru a clarifica această situație, însă nu există niciun răspuns până la această oră.
Autor: Andrei Musat