Ziua Mondială a Carenței de fier – 26 noiembrie

Foto: ASPIIR

Pacienții cu boli inflamatorii intestinale sunt expuși riscului apariţiei deficitului de fier.

Aproximativ 36%–76% dintre persoanele cu aceste boli dezvoltă anemie feriprivă.

Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR) a lansat o serie de activități de informare în rândul pacienților cu ocazia Zilei Mondiale a Carenței de Fier, marcată în fiecare an pe 26 noiembrie.

În cadrul evenimentelor online cu pacienții derulate regulat de ASPIIR, peste 100 de pacienți cu Boli Inflamatorii Intestinale au participat la o sesiune dedicată de educație medicală cu privire la riscurile și managementul carenței de fier în cadrul acestor afecțiuni.

“Fierul în organism este găsit în multe celule, nu doar în celule roșii, însă rolul cel mai important este la nivelul acestora, acolo unde se află și două treimi din fierul din organism. Absobția fierului se realizează la nivelul intestinului subțire, de aceea atunci când este afectată această parte a intestinului, cum se întâmplă în cazul BII, absorbția este afectată și pacienții pot suferi de carență de fier. Scăderea hemoglobinei în sânge este un semn că pacienții ar putea suferi de carență de fier și de anemie”, a declarat Dr. Horia Bumbea, medic primar hematologie clinică, coordonator transplant medular, Spitalul Universitar București.

Aproximativ 50% dintre pacienții cu boli gastro-intestinale prezintă deficit de fier sau anemie. De asemenea, bolile gastro-intestinale reprezintă cea mai comună cauză de anemie feriprivă la bărbați adulți și femei post-menopauză.

Sursa: ASPIIR 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.