Investiții de jumătate de miliard de euro, pentru a crește randamentul și a reduce poluarea CET-urilor ELCEN

Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a anunțat astăzi că ELCEN a depus trei proiecte pentru a fi finanțate din Fondul de Modernizare. Este vorba despre proiecte ce vizează modernizarea și creșterea randamentului electrocentralelor (CET) Progresul, CET Vest și CET Sud. Valoarea totală a proiectelor se ridică la 370 milioane de euro, iar acestea vor fi finanțate prin Fondul de Modernizare, începând de anul viitor, a promis Popescu.

Investițiile vor permite creșterea eficienței energetice și a eficienței în exploatare de la 50%, cât este în prezent, până la 97-98%, după realizarea investițiilor. Această creștere a eficienței CET-urilor va permite scăderea prețului de producție al gigacaloriei. De asemenea, se va echilibra sistemul de încălzire al Capitalei, pentru că „în momentul de față, pompăm din CET Sud, ca să ajungem în nordul Bucureștiului. Acolo există un dezechilibru și avem un alt proiect, pe care o altă companie a noastră, SAPE, îl face pe amplasamentul vechii termocentrale CET Titan”, a explicat Virgil Popescu.

Valoarea acestei investiții este de 58 de milioane de euro, pentru a construi un CET nou, de 50 MW, cu același randament de peste 90%, conform ministrului Economiei și Energiei.
„În sfârșit, când vom finaliza aceste investiții, putem spune că sistemul de încălzire al Municipiului București este cu cogenerare de înaltă eficiență”, a declarat Virgil Popescu.

Declarația de astăzi a ministrului survine după ce, ieri, Popescu anunțase că ELCEN va ieși în curând din insolvență, prin ștergerea datoriilor, pentru a putea accesa fonduri europene.
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a concluzionat că investițiile necesare pentru modernizarea capacităților de producție a energiei electrice și termice se ridică la circa o jumătate de miliard de euro, iar cele pentru modernizarea rețelei de termoficare necesită o investiție de circa 1,5 miliarde de euro.

Dacă, în ceea ce privește partea de producție, edilul Capitalei a apreciat că astăzi s-ar fi făcut un pas mare înainte, în ceea ce privește banii necesari pentru modernizarea rețelei de termoficare „pentru moment, avem 0,5 miliarde, dar, pe acest Fond de Modernizare, despre care a vorbit domnul ministru și o să vorbească și domnul prim ministru, există bani pe care Bucureștiul să-i acceseze”.

Potrivit lui Nicușor Dan, beneficiile pentru București în ceea ce privește modernizarea CET-urilor ELCEN vor consta în eficiență economică, un preț mai redus de producere a energiei electrice și termice, și reducerea poluării.

Și primul ministru Ludovic Orban a afirmat că, prin investițiile finanțate prin pilonul numit Fondul de Modernizare, se va produce energia electrică și termică în sistem de cogenerare, cu un randament de peste 95%, în vreme ce randamentul actual este de 50%.

„Aceste resurse sunt extrem de importante pentru că pot fi folosite să finanțeze un domeniu care, din păcate, în ultimii 30 de ani nu a beneficiat de investițiile de care avea nevoie. Și anume producerea de energie în regim de cogenerare, de energie electrică, producerea de energie termică, care să alimenteze sistemele de încălzire centralizată din București și din marile orașe. Randamentele acestor sisteme sunt foarte mici, pentru că s-au făcut extrem de puține investiții, și, din cauza aceasta, foarte multe resurse publice sunt alocate pentru a finanța, prin intermediul subvenției pentru diferență de preț, într-un fel lipsa de eficiență a acestor sisteme”, a explicat premierul Ludovic Orban.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.