Nicușor Dan: Iarna 2022-2023 va fi mult mai bună decât iarna aceasta și iarna viitoare!

Sursa foto: Alina Neagu

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, anunțat, astăzi că, până la sfârșitul lunii decembrie, ELCEN va ieși din insolvență și va putea accesa fonduri europene pentru retehnologizare. Această ieșire din insolvență este posibilă prin două mecanisme – swap-ul pentru datoriile restante ale unităților administrativ-teritoriale și ordonanța care prevede ștergerea penalităților operatorilor economici care își plătesc datoriile către stat până la 15 decembrie.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a promis că Primăria Capitalei va plăti, până la finele lunii decembrie, datoria de 400 de milioane de lei a Companiei Municipale Termoenergetica către ELCEN, pentru ca producătorul de energie electrică și termică să își poată plăti datoriile către ANAF, să poată ieși din insolvență și să acceseze fonduri europene în vederea retehnologizării capacităților sale de producție.

Nicușor Dan a mai reiterat faptul că Primăria Capitalei va continua să plătească subvenția la căldură, fiindcă bucureștenii nu pot fi obligați să plătească mai mult pentru ineficiența cu care se produce și se transportă gigacaloria.

În plus, edilul șef susține că există suficiente resurse financiare în bugetul Municipalității pentru a permite plata subvențiilor la căldură și transport.

Nicușor Dan a promis că iarna 2022-2023 va fi mai bună decât cele de până acum.

Așadar, situația termoficării din București s-a rezolvat. ELCEN va ieși din insolvență, urmează investiții din fonduri europene, atât pentru modernizarea rețelei de termoficare, cât și pentru capacitățile de producție a energiei electrice și termice.

Expertul in insolvență Florian Mateiță spune, însă, că proiectele de investiții în cogenerare depind, în mare măsură, de existența unei piețe solide, sănătoase, pentru termoficare, adică apă caldă menajeră și căldură, respectiv, abur industrial.

În aceste condiții, zilele trecute (09.11.2020) a fost anunțat falimentul Electrocentrale Galați, cauzat, printre altele de abandonarea de către locuitorii orașului a serviciului de termoficare, motivul fiind calitatea proastă a serviciului, prețul ridicat și lipsa de perspectivă în privința reabilitării sale.

Asta în timp ce la fel ca si acum, guvernul anunța, în luna iunie 2020, investiții masive prin intermediul Romgaz, iar Electrocentrale prezentase guvernului un program de investiții prin accesarea fondurilor nerambursabile europene, a declarat Mateiță pentru București FM .

În București, la fel cum s-a întâmplat la Galați, consumatorii sunt exasperați de calitatea slabă a serviciului, de frecvența și durata întreruperilor, de amenințările cu falimentul și cu întreruperea furnizării pe motiv de neplată din partea PMB, de perspectiva majorării tarifului, nejustificată de un spor de calitate a serviciului, susține expertul în insolvență .

Mai mult, la începutul lunii octombrie, ANRE a emis ordinul 178/09.10.2020 prin care aprobă regulamentul prin care racordarea la gaze a tuturor consumatorilor casnici va fi gratuită, ceea ce înseamnă o concurență directă la SACET a centralelor individuale de apartament sau a celor de bloc, crede expertul în insolvență .

În nici un document emis de Guvern sau Parlament nu este evidențiată oportunitatea actualizării și armonizării legislației în domeniu, menținând integral, la această dată, sursele cauzatoare de disfuncțiuni și blocaje care au condus la colapsul sistemului în București și în majoritatea orașelor din țară, a mai declarat Florian Mateiță .

În contextul pe care l-am creionat, se ridică mai multe întrebări deplin justificate. Astfel, se pune întrebarea dacă a luat cineva în calcul faptul că există posibilitatea ca serviciul de termoficare să rămână fără clienți înainte de a fi finalizate investițiile?

Cum pot garanta autoritățile guvernamentale și locale finanțatorilor, mai ales că este vorba despre bani europeni, că investiția va avea un număr suficient de clienți încât să atingă obiectivele economice și de mediu propuse? Vor fi impuse zonele unitare de încălzire despre care se discută de atâta timp ? Va fi blocat accesul populației la confort prin anularea aplicabilității ordinului 178/2020 al ANRE pentru București?

Nu în ultimul rând, cum se vor realiza săpăturile pentru schimbarea țevilor, astfel încât să fie evitată creșterea accentuată a poluării aerului generate de praf și de ambuteiaje? Este o întrebare foarte importantă deoarece durata lucrărilor este estimată la minim 10 ani, concluzionează expertul în insolvență Florian Mateiță.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.