Ridicarea mașinilor de pe trotuare ar putea să înceapă peste 2 ani, în București

Deși printr-o modificare legislativă de curând promulgată, parcarea pe domeniul public oriunde în afara parcărilor special amenajate devine ilegală, iar poliția Locală poate dispune și ridicarea mașinilor parcate pe trotuare, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, consideră că, deocamdată, nu trebuie ridicate mașinile parcate neregulamentar.
Mai întâi, autoritățile locale trebuie să rezolve problemele locurilor de parcare și transportului public.
Deocamdată, trebuie ridicate numai mașinile parcate pe trecerile de pietoni sau în stațiile mijloacelor de transport ale STB. Abia peste doi ani ar putea fi ridicate și alte mașini parcate neregulamentar, a apreciat Edilul șef al Capitalei.
Declarațiile sale au survenit în contextul în care pe 24 noiembrie președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege prin care Poliția Locală poate dispune și ridicarea mașinilor parcate pe trotuare.
Poliţia Locală poate să dispună ridicarea unei mașini parcate pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public, în afara spaţiilor marcate în acest scop, potrivit noii reglementări.
Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputaților la începutul lunii noiembrie și vizează modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale.
Prin modificările aduse OG 21/2002, practic Poliția Locală poate dispune și ridicarea mașinilor parcate pe trotuare. Până la această modificare legislativă, polițiștii locali puteau dispune ridicarea mașinilor parcate ilegal pe domeniul public, însă doar pe partea carosabilă.
Potrivit modificării legislative, instituţiile şi persoanele fizice şi juridice au obligaţia să nu ocupe domeniul public cu vehicule în afara spațiilor marcate expres de administratorul domeniului public.
Asta înseamnă că nu se poate parca legal decât în parcările amenajate, nu pe trotuare, nu pe bordură și nu pe bandă întâi a carosabilului.

În caz contrar, dacă o mașină staţionează pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public, adică pe trotuar, Poliţia Locală poate dispune măsura ridicării vehiculului.

Ridicarea vehiculelor constituie serviciu public și se realizează pe durata a 24 de ore, mai prevede legea.

Totodată, ridicarea vehiculului nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se pune în executare sau încetează, în cazul în care în vehicul este vizibilă prezenţa unor persoane.

Șoferul este direct răspunzător în situaţia în care prezenţa unor persoane fizice în vehicul nu este vizibilă cu ocazia dispunerii sau punerii în executare a măsurii.

Ridicarea vehiculului se dispune, în scris, prin dispoziţie de ridicare, care trebuie să cuprindă cel puţin informaţiile privind data, ora şi locul ridicării vehiculului, gradul profesional, numele şi prenumele poliţistului local care poate dispune măsura, precum şi unitatea din care acesta face parte, indicarea expresă a temeiului juridic referitor la norma încălcată, menţiuni privind înregistrarea foto sau video a staţionării vehiculului, menţiuni privind avarii vizibile pe vehicul, date privind numărul de înmatriculare/înregistrare şi marca vehiculului.

Operaţiunile executate pentru ridicarea vehiculului constau în ridicarea, transportul şi depozitarea vehiculului, fiind exclus deplasarea pe propriile roţi a vehiculului ridicat.

Transportul la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la iniţierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării şi este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate, respectiv contravaloarea operaţiunii de ridicare.

Depozitarea se face numai în spaţii corespunzătoare, special amenajate de către administratorul drumului public sau de administraţia publică locală, sub paza administraţiei publice locale, conform actului normativ.

Vehiculul ridicat se restituie după ce se face dovada achitării tarifului aferent operaţiunii/operaţiunilor efectuate, în baza documentelor care atestă proprietatea ori deţinerea legală a acestuia.

Programul de restituire a vehiculelor depozitate în spaţiile special amenajate se asigură prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore, mai prevede legea.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.