Ziua Internaţională pentru Abolirea Sclaviei
Articol de bucurestifm, 2 decembrie 2020, 10:16
International Day for the Abolition of Slavery sau Ziua Internațională pentru Abolirea Sclaviei a fost instituită în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite, pe data de 2 decembrie 1949, cu accent pe suprimarea traficului de persoane și a exploatării prostituției altora.
Prin definitie, sclavia înseamnă negarea egalității între oameni, De asemena, sclavia poate fi definită și ca o „stare de totală dependență politică, socială și economică în care este ținută o țară, o categorie socială, un individ”, conform Wikipedia.
Potrivit Organizației Internaționale a Muncii (OIM), peste 40 de milioane de oameni din întreaga lume sunt victime ale sclaviei moderne. Deși sclavia modernă nu este definită în lege, ea este utilizată ca termen general care acoperă practici precum munca forțată, robia datoriei, căsătoria forțată, traficul de organe și traficul de persoane.
În esență, se referă la situații de exploatare pe care o persoană nu le poate refuza sau părăsi din cauza amenințărilor, violenței, constrângerii, înșelăciunii și / sau abuzului de putere.
Ultima țară în care a fost abolită scavia este Mauritania, în 1981, dar pedepse pentru stăpânii de sclavi au fost instituite abia în 1997.
ONU a somat în repetate rânduri autoritățile acestei țări să aplice legea, însă rezultatele arată că nu s-au produs modificări notabile. Într-un raport publicat în octombrie 2019, în această țară mai există cel puțin 700 de mii de sclavi.
Emblema ONU pentru Ziua Internațională a Abolirii Sclaviei constă dintr-o proiecție a globului pământesc centrat pe Polul Nord. Sunt reprezentate toate continentele, cu excepția Antarcticii deoarece aici nu au existat sclavi, suprapuse peste patru cercuri concentrice reprezentând latitudinea. Proiecția este înconjurată de imagini cu ramuri de măslin, reprezentând pacea.
Proiecția este de culoare albă pe fundal fiind drapelul ONU care este de culoare albastră.
Autor: Olga Stancu