”O sa râzi, totul e chimie” – o carte pentru elevi speriați și profesori inspirați

O carte pe care nu ar trebui să o lăsați necitită în această iarnă -chiar dacă printre materiile voastre preferate a fost sau nu chimia – este ”O să râzi, totul e chimie” scrisă de doctor Mai Thi Nguyen-Kim și apărută în traducere românească la editura Publica. Deși autoarea este nu doar o chimistă și o jurnalistă foarte bună pe domeniul științei și, la rândul ei fiica unui reputat savant în același domeniu, ea dedică această carte mamei sale a cărei carieră a fost aceea de a-și crește și educa cei doi copii.

Prin cartea pe care a scris-o, autoarea dorește să domolească puțin teama școlarilor de chimie, materie care nu înțelege nici ea, de ce nu se află printre preferințele majorității elevilor din mai toate generațiile.

Ce facem, ce ne înconjoară, ce simțim – totul are de-a face cu chimia, ne arată chiar de la prima pagină autoarea și nu ne lasă nici un moment să ne îndoim de asta. Ea descompune fenomene cotidiene cunoscute, de la trezitul de dimineață la cumpărăturile din supermarke, în elemente chimice și ne explică într-un mod glumeț și original ce reacții chimice se desfășoară în secret în jurul nostru. Chiar si când facem lucruri simple, cum ar fi o plimbare sau când ni se întâmplă lucruri neașteptate, ca de exemplu să ne îndrrăgostim chiar și atunci se desfășoară procese chimice complexe. Mai Thi Nguyen-Kim nu ne deschide doar ochii, ci și apetitul pentru chimie.

Chimia face parte din viața de zi cu zi: Iar autoarea se ia exemplu chiar pe ea inseși. Programul tinerei cercetătoare și jurnaliste Mai Thi ne poartă ca un fir roșu printr-o lume în care se ascund o mulțime de fenomene chimice. Ziua începe cu chimia trezirii, cu hormonii stresului și ai somnului, care trebuie ținuți bine în frâu. Aflăm care este momentul cel mai potrivit pentru a savura prima cafea, de ce pasta de dinți ar trebui să conțină fluoride și de ce haosul de pe biroul din camera de lucru este un lucru natural în univers.

Descoperim lucruri noi despre Gorilla Glass și despre modul de funcționare a bateriei telefonului mobil, cum îi putem prelungi durata de viață și de ce unele baterii explodează uneori. Înțelegem brusc de ce doar sărurile de aluminiu protejează împotriva petelor de transpirație, de ce miroase sudoarea și cum se poate combate asta.

La cumpărături în supermarket, Mai Thi ne dezvăluie dacă merită să cumpărăm apă minerală pentru sportivi și cum ne ajută principiile de bază din chimie să evităm trucurile evidente de marketing. Seara descoperim secretul unui tort de ciocolată delicios. Nu în ultimul rând, ajungând la avansați, aflăm și ce se întâmplă la nivel molecular când între doi oameni există chimie.

Insă ce procese chimice  se vor desfășura în mintea celor care vor alege să citească ”O sa râzi, totul e chimie” nu știu, dar știu precis că nu veți mai lăsa cartea din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.