38 de obiecte din patrimoniul Muzeului TNB vor fi restaurate și aduse în fața publicului
Articol de andreiabarsanbfm, 8 decembrie 2020, 16:39
O rochie din fir de argint, purtată, din câte se pare, chiar de Regina Maria, costume de teatru cu o vechime de peste 100 de ani, afișe și fotografii din spectacole, sunt doar câteva dintre obiectele de valoare din patrimoniul Muzeului TNB, ce vor fi readuse la viață printr-un amplu și costisitor proces de restaurare.
Proiectul va dura aproximativ doi ani și este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA.
Restaurarea se va realiza în laboratoarele partenerilor TNB: Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” și Biblioteca Națională a României.
La final, cele 38 de obiecte restaurate vor fi expuse în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București.
Astăzi a avut loc primul eveniment de promovare a acestui proiect întitulat ”Expoziție inovativă cu bunuri restaurate din colecția Muzeului Teatrului Național București”.
Despre obiectele care vor fi restaurate a vorbit Mihaela Verman, muzeograf TNB.
Teatrul Național „I. L. Caragiale “ din București este singura instituție publică de spectacole, la nivel național, ce deține în patrimoniu colecții impresionante de bunuri culturale, oglindiri istorice ale evoluției dramaturgiei și artei scenice românești. În urma reconstrucției și reamenajării sediului Teatrului Național, Muzeului TNB i-a fost dedicat un spațiu generos(650 mp) în care spectatorii și vizitatorii vor avea acces chiar de la intrarea principală a teatrului, din foaierul Sălii Mari.
Muzeul TNB a trecut în ultimii ani printr-un amplu proces de reorganizare și reinventariere a colecțiilor pe care le deține. Datele rezultate în urma inventarierii arată că în colecția Muzeului TNB există 227 lucrări de pictură, 213 sculpturi, 500 lucrări de grafică, 157 de costume și accesorii, 390 de decorații și medalii, 150 obiecte personale ale actorilor, iar în depozitele muzeului se află numeroase afișe, fotografii și tipărituri care vor intra in fondul Bibliotecii Teatrului Național.
Încă sunt obiecte de inventariat și, din păcate, muzeul nu va fi deschis prea curând spre vizitare, ci peste doi sau trei ani, a anunțat în cadrul conferinței de astăzi Ioan Onisei, Director general adjunct TNB.