Bugetul Municipiului București a fost rectificat

Sursa foto: Adriana Baciu

Astăzi, consilierii municipali au adoptat, la propunerea primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, rectificarea bugetului Municipiului București.

Conform edilului șef al Capitalei, principalele prevederi ale rectificării ar consta în alocarea unor sume suplimentare pentru subvențiile la căldură și transport.

De asemenea, se alocă bani suplimentari pentru Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București. DGASMB va folosi banii pentru plata stimulentelor pentru persoanele adulte cu dizabilități, pentru femeile însărcinate, pentru familiile monoparentale și pentru prevenirea abandonului școlar.

De asemenea, DGASMB va utiliza sumele suplimentare pentru managerierea situației persoanelor adulte fără adăpost, care manifestă simptome de Covid-19.

Bani în plus au fost alocați și pentru Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale. Conform directorului general al ASSMB, Vasile Apostol, banii sunt necesari pentru înființarea de noi paturi ATI la spitalele aflate în administrarea Municipalității și pentru finanțarea contractelor semnate pentru accesarea de fonduri europene prin POIM de către unele spitale aflate în administrarea ASSMB.

În fine, rectificarea bugetară adoptată astăzi consfințește acel mecanism financiar de swap anunțat de către ministrul de finanțe Florin Cîțu și primarul general, Nicușor Dan.

Astfel, din banii pe care Ministerul de Finanțe ar fi trebuit să îi repartizeze Primăriei Capitalei din cotele defalcate din impozitul pe venit, din care se constituie în mod preponderent bugetul PMB, 300 de milioane vor fi virați de către Guvern direct în conturile ELCEN, în contul datoriei Termoenergetica către producătorul de energie electrică și termică. Prin acest mecanism de swap, datoria Termoenergetica către ELCEN scade de la 450 la 150 de milioane de lei.

În acest fel, ELCEN își va plăti datoriile și va ieși din insolvență pentru a putea accesa fonduri europene pentru modernizarea capacităților sale de producție extrem de învechite, neperformante și poluante, după cum explicau atât ministrul Cîțu, cât și fostul premier, Ludovic Orban.

Grupul de consilieri PSD a anunțat că va ataca în contencios administrativ rectificarea bugetară. Conform liderului de grup PSD, avocatul Aurelian Bădulescu, mecanismul de swap ar fi un giumbușluc financiar prin care se încalcă legislația în vigoare privind disciplina bugetară, mai precis prevederile cu privire la arieratele bugetare. Arieratele bugetare au prioritate față de noile cheltuieli pe care ordonatorul de credite ar vrea să le angajeze, a explicat Bădulescu.

1 COMENTARIU

  1. Luminează,Doamne,municipalitatea să reconfigureze și Strada Iacob Felix și Strada Lebedei unind cele două artere într-o singură linie din Strada Gheorghe Polizu până în Bulevardul Ion Mihalache,
    lărgindu-le la 4 benzi și dotându-le cap-coadă cu trotuare pe care să se poată întâlni pietonii!Nu putem în calitate de pietoni parcurge ca lumea Strada Iacob Felix cap-coadă din cauza mașinilor staționate pe trotuare din cauza liniei de tramvai lipsite de benzi proprii mașinilor.Mai suntem nevoiți și să traversăm Șoseaua Nicolae Titulescu în două-3 etape suportând conflictele de trafic dintre mașini și tramvaie generate de lipsa benzilor proprii mașinilor pe linia de tramvai de pe Strada Iacob Felix.La capitolul ras,modernizat și extins linii de tramvai Strada Iacob Felix e mereu ocolită.De-a lungul istoriei postdecembriste a capitalei tot așa arată Strada Iacob Felix:tronsonul dintre Strada Gheorghe Polizu și Bulevardul Ioan Cuza cu piatră cubică și tronsonul dintre Șoseaua Nicolae Titulescu și Bulevardul Ion Mihalache cu linie de tramvai lipsită de benzi proprii mașinilor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.