VIDEO: Vaccinul anti COVID-19, conspirație și speranță!
Articol de dianamatei, 8 decembrie 2020, 22:35 / actualizat: 27 decembrie 2020, 18:34
Astăzi, primul om de pe planetă își ia inima în dinți se se vaccinează anti Covid-19. O bunicuță din Anglia care, poate, a dat un exemplu.
În condițiile în care discuțiile despre beneficiile acestui vaccin și modul lui de apariție, destul de repede, au născut două tabere într-un război care pare că nu se mai termină.
România începe, și ea, vaccinarea la începutul anului viiitor. Sau, cel puțin, așa ne anunță mai marii țării.
Medicii ne învață despre el și ne sfatuiesc să-l facem. Mulți, însă, nu înțeleg informațiile.
„E un început de campanie. Informațiile trebuie să fie pe înțelesul oamenilor. Avem timp să informăm. Cred că fiecare persoană trebuie să se informeze”, ne spune managerul spitalului Marius Nasta din București, Beatrice Mahler.
Că facem sau nu vaccinul este, până la urmă, o alegere. Însă la ea se adaugă și teoriile de genul: care câștigă mai mult. Medicul și omul explică.
„Viața are prioritate. Indiferent care cercetător are o idee trebuie încurajat. Și atâta timp cât vaccinul este avizat, el trebuie folosit fără să ne gândim la beneficiile acestuia și la salvarea de vieți.”
Fiecare dintre noi încearcă, la un moment dat, frica de nou. Mai ales față de medicamente, care trebuie să ne salveze viața. Iar vaccinul este nou, pentru o boală nouă și pentru o lume nouă.
Știm foarte puține despre el și suntem sceptici. Medicul confirmă dar și dă asigurări.
„Sunt doar câteva date publice. Doar prospectul, cât suntem protejați, sunt specificate reacțiile adverse specifice vaccinului antigripal, sau reacții alergice. Însă aceste produse din vaccin sunt avizate, le găsim și în alimente. Dacă vorbim despre ce recomandă agențiile și cei care recomandă vaccinul este normal să fie diferențe. Este important să vedem ce s-a întâmplat cu pacienții care au reacții adverse. De fapt sunt lucruri obișnuite pentru testarea oricărui medicament”, explică medicul.
Mai mult, suntem în familie europeană.
„Va fi un vaccin pe care Agenția Europeană îl aprobă. Va fi distribuit tuturor țărilor europene. Asta trebuie să ne liniștească. Va fi un vaccin bun. Sunt la nivel mondial multe medicamente care se folosesc în alte părți dar nu au primit aviz european tocmai pentru că analizele sunt riguroase”.
Științific, lucrurile stau așa:
„Noi avem nevoie de date care să ateste eficiența. După ce trecem prin boală, organismul secretă anticorpi. Studiile pe care le fac companiile scot în evidență că vaccinul mobilizaează anticorpii, iar data viitoare nu mai trecem prin boală. Observarea pacienților va continua dar știm că pentru o fereastră de 3-6 vaccinul este eficient. Se vorbește despre rapel, însă ne lipsește unitatea de timp. Persoanele care se vaccinează nu sunt expuși la boala. Studiile îi monitorizează”.
Medicul nu este Dumnezeu și are nevoie de studii. Ale lui. Pe care, apoi, ni le împărtășește și nouă. Iar România are de unde să se informeze pe lângă site-urile de medicină adevărată.
„vaccinare-covid.gov.ro. Site-ul este realizat de profesioniști și aduce informații precise. Legat de tratament, am avut studii multiple care au adus rezultate contradictorii. Infecția virală nu se trataează cu antibiotic, iar pe termen lung putem dezvolta boli care să nu mai reacționeze la o anumită boală. Tratamentul antiviral este contardictoriu și, este cert, că nu avem un tratament cert pentru COVID-19 dar România a ales să meargă pe Redemsivit și Hidroxiclorochina pentru că testele au arătat eficiența”, clarifică situația Beatrice Mahler.
Ne-a vorbit astăzi despre vaccinarea anti COVID-19, managerul spitalului Marius Nasta, Beatrice Mahler.