Educatia digitalizata – un moft sau un pas spre viitor?
Articol de dianamatei, 9 decembrie 2020, 21:12
România a fost luată pe nepregătite! Din nou!
Nu de zăpadă ci de pandemie.
Până aici nu ne diferentiem cu nimic fată de celelalte state ale lumii.
Ce avem diferit, sau ce nu avem, este educatia digitalizată. Pe care altii o au, de ceva vreme.
Sunt oameni care se ocupă de asta si care vor să scoata România din regula pixului si a foii.
Unul dintre ei este Victor Negrescu, europarlamentar si vicepresedinte al Comisiei de educatie si cultura din Parlamentul European.
„Europa a fost luată prin surprindere si este clar că nivelul de competente era unul destul de limitat. Iar România stă prost la capitolul ăsta. UE a revizuit planul in domeniul edcatiei si a oferit solutii. Digitalizarea educatiei nu înseamnă să pui un copil în fata calculatorului înseamnă mult mai mult. Asadar toată lumea trebuie să aiba acces la instrumentele educatiei online. Si mai avem o problemă: calitatea actului educational digitalizat. România nu a făcut nimic pe parte de educatie digitalizată si asta ne costă. Desi am avut resurse europene. România nu a depus niciun efort.”
Orice tară membră iese la raport. Si spune de ce are nevoie.
Se pare, totusi, că mai marii Europei cred că aici totul este perfect.
„Fiecare stat raportează. Iar România e perfectă, asa spun rapoartele. Si e foarte greu să ne ajute cineva dacă spunem că e bine. Avem proiecte, avem bani… In Finlanda, de exemplu orele de sport sunt monitorizate, în Germania si-au făcut platforme proprii, in Bulgaria există telefonul părintelui”, explică europarlamentarul.
In procesul de invătământ sunt implicati si părintii. Iar ei se gandesc la viitorul copiilor.
Ce fel de viitor?
„Părintii sunt disperati că nu stiu ce si cum să facă. Iar digitalizarea fortată a educatiei ne va costa. Va costa generatiile viitoare, in pregătirea lor si in ceea ce inseamnă dezvoltarea, noastră, a tuturor.”
Iar solutii există si sunt puse si in practică pentru că, nu, avem oameni capabili, spune Victor Negrescu.
Si are exempul!
„Am creat prima tabletă educationala. Am distribuit mii de tablete în România. O tabletă securizată, cu 100 de aplicatii, cu dispozitive pentru părinti. Am făcut-o in 30 de zile. Solutii sunt, bani sunt. Lipseste vointa. Nu inteleg asta la toti decidentii din tot spectrul politic. Vedem discrepanta intre zona publică decizională si viata reală. Există bani europeni pentru că accesul la internet să fie peste tot in tară. Dacă nu ai internet esti deconectat de la dezvoltarea ta, de la accesul la informatii. Oamenii trebuie invătati cum să intre pe internet si ce să caute.”
O tară educată este o tară dezvoltată asa cum un om citit este un om puternic.
Iar Victor Negrescu crede in reusită.
„Toti copiii trebuie să aibă acces la educatie. Educatia este un drept, nu un privilegiu. Parlamentul european va da un semnal pueternic si va da o solutie care să fie adoptată de toate statele membre”.
Educatia digitalizată, un proiect al Parlamentului European, ne-a fost prezentat astăzi, In Comunitate, de Victor Negrescu, vicepresedinte al Comisiei de educatie si cultură din Parlamentul European.