Peste 1000 de centre fixe si 78 de centre mobile pentru vaccinarea împotriva COVID-19
Articol de arionmihaela, 9 decembrie 2020, 22:14 / actualizat: 27 decembrie 2020, 18:34
Astăzi, 9 decembrie 2020, a avut loc o ședință de lucru cu Direcțiile de Sănătate Publică din toată țara, în continuarea întâlnirii de ieri, 8 decembrie, privind pregătirea centrelor de
vaccinare.
La întâlnire au participat dr. Valeriu Gheorghiță, Președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) și dr. Andrei
Baciu, Secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepresedintele CNCAV.
Astfel, până în momentul de față, au fost identificațe 352 de centre fixe pentru vaccinarea
personalului medical și a celui medico-social, 663 de centre fixe și 78 centre mobile pentru vaccinarea celorlalte categorii populaționale, conform Strategiei de vaccinare.
( https://vaccinare-covid.gov.ro/wp-content/uploads/2020/12/Strategia-vaccinare-02-12-2020-CL-FINAL-cu-COVID-19-tabel-2_CUPRINS-UPDATE-1.pdf)
Numărul centrelor de vaccinare va fi actualizat în funcție de nevoile identificate în fiecare
etapă a campaniei de vaccinare, pentru a facilita accesul echitabil al tuturor persoanelor care doresc să se vaccineze.
În timpul acestei întâlniri a fost discutat stadiul pregătirilor privind campania de vaccinare, defalcat pe toate cele trei componente: comunicare publică, logistică, medical.
În ceea ce privește comunicarea publică, s-a precizat că obiectivele de etapă sunt creșterea nivelului de informare și de încredere cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, pe baza oferirii de informații corecte, robuste științific, simultan accesibile publicului larg.
Au fost discutate aspecte legate de actualizarea permanentă a platformei naționale de informare www.vaccinare-covid.gov.ro cu informații relevante atât pentru publicul specializat, cât și pentru publicul larg.
Echipa care coordonează componenta logistică a făcut precizări privind managementul
stocurilor, amenajarea centrelor de vaccinare, în special a celor din afara spitalelor (cămine culturale, săli de sport), inclusiv aspecte concrete legate de chirii, crearea circuitelor, asigurarea serviciilor de dezinfectare și de curățenie, managementul deșeurilor.
Pe componenta medicală, discuțiile s-au axat pe training-ul personalului vaccinator (proceduri de urmat, pregătirea și utilizarea vaccinului, programul de lucru).
Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a
Secretariatului General al Guvernului și coordonarea Prim-ministrului.
www.vaccinare-covid.gov.ro