Cristian Onețiu (autor, antreprenor și business mentor): ”Acum ai șansa să te auzi”
Articol de , 10 decembrie 2020, 14:00
Despre mediul de business în vremea pandemiei, despre succesul afacerilor chiar și pe timp de criză economică, dar și despre modelul nemțesc comparativ cu cel românesc a aflat Andreea Bratu de la Cristian Onețiu, invitat în matinalul ”Buna dimineața, București!” pe 98.3 și live pe Facebook-ul București Fm, via Skype.
”De multe ori, simpla intuiție sau bunul simț al unu copil în lucrurile simple te inspiră. Câteodată ești prea prins în ale tale și te miri când auzi copilul spunând ”De ce faci asta?” După patru falimente consecutive în 8 ani, mi se părea greu. Când am înțeles că meseria de antreprenor se învață, lucrurile au început să meargă. Nu înțeleg de ce oamenii încep business-uri fără să învețe, să testeze, să vadă dacă ce e în mintea lor se potrivește. Dacă vrei să faci comerț, trebuie să ai un pic de talent. Oamenii care fac afaceri sunt niște programatori care știu să codeze și să facă anumite lucruri. Și un medic dentist poate fi un om de afaceri foarte bun. Cred că să faci afaceri nu e ceva ce să spui ”m-am născut pentru treaba asta”. Vine cumva ca o precupare a ta de a maximiza ceva. Să amplifici acea pasiune și să o transformi într-un proces care face profit”, spune Cristian Onețiu.
”Momentul în care îți asumi creșterea profesională e primul lucru important. Când spui că nu mai vreau să ascult de cineva, ci doar de mine. Apoi, să nu te îndrăgostești de o idee, ci să îți faci vreo 10 idei. Eu am ratat de patru ori și nu mai voiam, dar eram dator. Mi-am făcut calculul dacă le pot plăti ca și angajat și am zis hai să încerc ca și când aș fi prost și să învăț cum se face. Cred că acesta a fost momentul de când lucrurile au început să meargă bine. Mi-a fost destul să fiu deștept și am vrut să încep să fac profit. Majoritatea companiilor serioase își iau din această criză oportunitatea de a crește într-un an cât altele în 5. Există oportunitatea de a te reinventa într-o liniște. Acum ai șansa să te auzi. Acum toată lumea și-a micșorat bugetele de marketing. Dacă tu reușești să îți reinventezi modelul de business, acum e momentul să te comunici”, explică antreprenorul.
”Sfaturi nu mai dau de mult, dar pot spune din experiență proprie. A fost o perioadă spectaculoasă de pre-testare. Niciodată nu ar fi avut timp să testeze și la costuri mici. Pre-testează-ți ipotezele de business pe care le ai. Nu arunca resursele pe o singură idee! Perioada asta e foarte bună de pre-testare. Acum e liniște, poți face cu costuri mici. Pre-testare înseamnă că vorbești cu clienții. Ai o relație foarte strânsă cu consumatorul, ceea ce este de neprețuit. Regula: când nu știi ce să faci, întreabă-ți clientul”, punctează Onețiu.
Pentru următorii doi ani, Cristian Onețiu este stabilit în Germania. ”Atunci când te simți respectat de stat, automat începi și tu să respecți niște reguli. Asta am văzut la nemți. Eu am făcut COVID în Germania și am simțit că nu ești abandonat, ci tot timpul ești îngrijit. Am fost sunat de cineva de la Ministerul Sănătății care mi-a spus că se va ocupa de mine și îl pot suna pentru orice legat de starea mea. Fiecare nație are plusuri și minusuri, dar ca și organizare nemții au multe plusuri.”