Evenimente culturale europene în vremea pandemiei
Articol de bucurestifm, 10 decembrie 2020, 12:14 / actualizat: 20 decembrie 2020, 14:32
Pericolul răspândirii coronavirusului a determinat anularea unor evenimente culturale şi târguri internaţionale. Între acestea şi Târgurile de Carte de la Leipzig şi Paris.
Leipzig Book Fair – una dintre cele mai importante manifestari de profil din lume – urma să aibă loc în perioada 12-15 martie. Programate erau aproximativ 3.700 de evenimente şi participarea a 2.500 de expozanţi din 51 de ţări. Anul trecut, Leipzig Book Fair a atras 286.000 de vizitatori.
Salon du Livre de la Paris, cel mai mare eveniment literar francez, urma să aibă loc între 20 şi 23 martie. „Livre Paris vă dă întâlnire în 2021 cu noi promisiuni şi noi descoperiri în jurul cărţii şi lecturii”, a afirmat preşedintele târgului, Vincent Montaigne.
La cea de-a 39-a ediţie a târgului, în 2019, au participat 3.000 de scriitori şi 1.200 de expozanţi din mai mult de 50 de ţări.
Şi editia de anul acesta a Târgului de Carte de la Londra programată pentru 10-12 martie, a fost anulată din cauza răspândirii Covid-19. Organizatorii au promis, însă, că „în 2021, London Book Fair va reveni într-o formă mai bună ca niciodată”.
La târg participă anual peste 25.000 de persoane, cititori si profesionişti din industria cărţii.
O călătorie în fața ecranelor prin muzeele lumii
Mai multe muzee din lume s-au reorientat spre spatiul virtual imediat ce autoritătile au impus inchiderea institutiilor pentru public.
Muzeul Luvru – unul dintre cele mai mari muzee de artă din lume și un monument iconic al Parisului, oferă tururi virtuale gratuite pentru exponate populare precum antichitățile egiptene și lucrările lui Michelangelo.
Operele de artă a celui mai vechi muzeu din lume – Galeriile Uffizi din Florenta – pot fi admirate online. Uffizi găzduiește colecții de artă renascentistă și lucrări ale celor mai celebri pictori, inclusiv Michelangelo, Leonardo da Vinci și Botticelli.
Si la Atena, Muzeul de Arheologie isi prezintă exponatele cele mai importante pe site-ul propriu.
De asemenea, site-ul cimec.ro al Institutului Naţional al Patrimoniului pune la dispoziţie o listă a muzeelor şi expoziţiilor virtuale din România.
British Museum – primul muzeu public din lume deține peste 6 milioane de obiecte, iar unele sunt disponibile în format digital.
Muzeul Prado, cel mai vizitat muzeu din Spania, a lansat iniţiativa „El Prado contigo” pentru a menţine legătura cu publicul. Publicul poate vizita opere precum „Las Meninas” sau „El Jardín de las Delicias”.
Tomorrowland – cel mai mare festival de muzică electronică din Europa a fost nevoit să își anuleze ediția din 2020 și să o anunțe pe cea din 2021, care va avea loc între 16 – 18 iulie și 23 – 25 iulie 2021, în localitatea BOOM din Belgia.
De la începutul anului, au fost anulate evenimente majore în toată lumea precum Ultra Music Festival Miami, Coachella sau Glastonbury Festival.
Din cauza pandemiei nici petrecerile publice traditionale, de la cumpăna dintre ani, din marile orase europe, nu vor avea loc.