Si în educatie este nevoie de leadership

Problemele sistemului de educatie din tara noastră nu sunt putine și, în mare parte se cunosc: de la abandon scolar si analfabetism functional, la probleme legate de starea materială a unor clădiri. In același timp ne uităm cu jind la alții și ne-am dori școli asemeni celor din alte țări europene. Vrem să se schimbe cât mai mult, de la legislație la mentalități. Toți factorii sistemului educațional par a ști ceea ce trebuie făcut dar când este vorba de aplicarea unor măsuri, ne dorim, de cele mai multe ori, ca altcineva să vină și să facă toate aceste schimbări. Există si voluntari și organizații non-guvernamentale care vin cu programe pe plan local dar nimic nu se poate schimba peste noapte dacă cei implicați –profesori, directori de școală, părinți – nu sunt receptivi la aceasta schimbare.

Invitatul emisiunii ”În Comunitate” de astăzi, Mihai Zânt, membru fondator al ”Asociației pentru Valori în Educație” este de părere că schimbarea nu trebuie să fie așteptată de undeva din afară iar, directorii de școală nu trebuie să aștepte un salvator care să apară din senin ci să caute rezolvarea problemelor, începând cu cele mărunte și până la cele importante.

Pentru aceasta, însă, și în educație este nevoie de leadership iar directorii de școli nu trebuie să fie adevărați lideri ai comunităților școlare pe pe care trebuie să le conducă. Astfel primul program oferit directorilor de școli și grădinițe de către asociația amintită este Academia de leadership unde acestia învață să își dezvolte ablilitățile manageriale și să îmbunătățească rezultatele din școlile, grădinițele si liceele pe care le conduc.
Asociației pentru Valori în Educație i s-au alăturat de-a lungul timpului oameni de afaceri, manageri dar si oameni din alte domenii in calitate de traineri si mentori. Astfel, directori de scoli și grădinițe, din toate zonele țării, chiar și din cele defavorizate, unde timpul pare a fi încremenit demult au venit să învete. De asemenea, ei au fost sustinuți cu proiecte de impact.

Mentorii de la Asociația pentru Valori în Educație au lucrat împreună la implementarea acestor proiecte si peste tot schimbările au fost de-a dreptul spectaculoase: au fost reparate clădiri ale unor scoli, au fost construite chiar unele noi, au fost implementate programe de reducere a abandonului scolar si chiar programe de orientare profesională pentru ca cei care finalizează studiile să se poate integra usor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.