Nu lăsăm pe nimeni în urmă!

Copiii bolnavi trebuie să se întoarcă acasă.
Să moară sau sa trăiască fericiti până la adânci bătrâneti.
Asta face „Blondie” si Adelina Toncean.
Ea duce si aduce copii bolnavi: operatii, in Europa si acasa.
Pandemia i-a dat un pic planurile peste cap.

„Am rămas in casă si pentru că baiatul meu are o poveste care a presupus o operatie complicată, primul gând a fost cine va mai fi interesat de ce facem. Imediat după panică am realizat că nu trebuie să oprim motoarele. Există oameni cărora le este infinit mai greu. Ne-am dat seama că oamenii cu probleme se vor pierde. Si a fost un moment…unii dintre copiii dusi la Milano nu mai au cu ce să se întoarcă. Noi o să ii aducem. Primul, Darius pe 27 martie, din Milano, cu o ambulantă inchiriată. Nimeni nu mai facuse asta”, povesteste Adelina.

Avioane si bunătate inchiriate.
Asta face Adelina. Inchiriază tot, până si zâmbetele celor care vor să o ajute. Si reuseste să adune „păsările” care-i salvează pe cei mici…”arată ca o ambulantă terestră doar că are aripi, cu o echipă medicală completă.”
Nimic nu o opreste, nu opreste o intreaga echipă, chiar dacă inceputul…
„Noi vorbeam despre o persoană care se intorcea dintr-o zonă rosie. Deci trebuia să stea in izolare. Intubată. In principiu nu putea sta nicaieri. Si atunci a stat in terapie intensivă. Din păcate s-a murit… dar a urmat zborul doi pentru că ne-au contactat alti părinti blocati in Europa. Spitalele ii dădeau afară si nu aveau ce face.”

Adelina e…simplă…
Si, poate, că asta i-a cucerit pe toti.
„Dacă ceva a fost emotionant a fost faptul că am intâlnit oameni care au făcut orice să ne ajute. In special compania Tarom. Au inteles si nu a contat la ce oră am sunat sau de ce aveam nevoie. Inchiriam din Elvetia, din Ungaria…In România nici măcar firmele private nu au ambulantă privată. Pe la zborul 6 ne-am dat seama cât de serioasă este treaba si că este nevoie si de acum incolo să existe o ambulantă aeriană pregatită si gratis. Nu e nimic special ca o initiatiavă să pornească de la un ONG si apoi să fie sustinută de toata lumea”.

Adelina stie că moartea pândeste si, din păcate, nu putem scăpa de ea. Nici măcar cei mici.
Insa asta nu este, nicidecum, o barieră.
E despre viată.
„Am adus de 3 ori copii in faze terminale care să moară acasă. A fost greu ca la finalul zborului n-am putut să ne bucurăm. Ce să zicem: am făcut bine? De fapt este despre importanta vietii. Când ajungi in locul potrivit, stii că ai facut tot”.

Adelina e peste tot pe facebook, la telefon, la radio, la televizor…
Strânge bani!
„Totul se face din donatiile oamenilor. Noi avem nevoie de bani ACUM! Niciodata nu stim cât timp avem si când va fi următorul zbor. Am avut 4 zboruri într-o săptămână. Dacă am avea medici mai multi, am zbura si in fiecare zi. Un zbor costă intre 12 si 25 de mii de euro”.

Adelina vrea un avion. Roz…
Pentru ca „In vara mi-a fost teamă că va trebui să spunem NU!”
Adelina Toncean ne-a vorbit astazi, despre cum să nu lăsăm pe nimeni in urmă, niciodată.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.