VIDEO: De ce nu am văzut venirea partidului AUR? Pentru că nu ne-am uitat unde trebuie!
Articol de bucurestifm, 17 decembrie 2020, 11:55 / actualizat: 17 decembrie 2020, 16:47
Nu am văzut pentru că nu ne-am uitat unde trebuie, spune Ioana Avădani, președintele Centrului pentru Jurnalism Independent.
„Marea problemă a presei din România este că nu vede decât ceea ce cunoaște deja! Se uită doar la ceea ce se petrece în centrul scenei. Mișcările marginale de tip AUR sunt inițial tratate drept „o aberație” sau o „modă care va dispărea”, ceea ce reprezintă o mare greșeală”, spune Ioana Avădani.
Nimeni din presa main-stream nu a văzut potențialul de creștere al acestui partid!
Atenția a fost concentrată pe mediile tradiționale, unde campania a fost una „călduță”.
„AUR s-a manifestat drept un partid care a știut ce vrea și cu cine vorbește. Nu au încercat să ia electorat de la alte partide, ci să-și fidelizeze electoratul propriu. De aceea au insistat pe mesaje către „bulele” electoratului lor și pe mesaje simple și directe, care au prins foarte bine. Mesajele lor s-au viralizat foarte puternic și au avut, clar, cea mai bună prezență din mediul digital.
Partidul AUR a fost în Piața Victoriei toată vara, mesajele anti-mască și anti-sistem au fost în spațiul public, George Simion era o personalitate cu notorietate, mai ales dincolo de Prut”, spune Ioana Avădani, președintele Centrului pentru Jurnalism Independent.
„Rezultatul neașteptat al partidului AUR este cauzat și de modul foarte prost în care autoritățile au comunicat cu publicul. Pentru că nu au știut să explice actul de guvernare, populația a reacționat în două moduri: unii au lipsit de la vot, alții s-au îndreptat către un partid anti-sistem.
Este o mare greșeală caricaturizarea partidului și a membrilor săi, întrucât acest lucru ofensează electoratul său. În momentul de față, AUR este un actor politic important, ale cărui mesaje se vor îndulci în următoare perioadă.
În următorii patru ani, toată lumea trebuie să facă analize serioase: și politicienii, și presa. Și toți trebuie să iasă din „bulele” lor, să-și deschidă mintea și să înțeleagă ce fac și ce vor ceilalți. Trebuie să fim conștienți că presa nu mai poate decide ce este și ce nu este important. Și nu trebuie să învinovățim ascultătorul, cititorul, follower-ul pentru că are alte priorități!
Anul 2020 ne-a oferit ocazia de a fi parte dintr-un proces care se întâmplă o dată într-un secol – o reașezare bruscă și dureroasă a tuturor obișnuințelor noastre”, spune Ioana Avădani.
Ce va urma?
Există două scenarii posibile: fie negăm tot ce s-s întâmplat în acest an și sperăm (fără succes) că vom reveni la viața noastră așa cum era ea în ianuarie 2020, fie învățăm ce e de învățat din acest an, ieșim din zona noastră de siguranță și începem să experimentăm. Este esențial, la nivel personal și la nivel de societate, să exprimentăm!
Flavia Voinea vă invită să ascultați argumentele unei voci autorizate pe piața media din România – Ioana Avădani, președintele Centrului pentru Jurnalism Independent.