Sectorul 1 de la agonie la extaz și înapoi…

foto: Mircea Apostolescu
În Ajunul Crăciunului, vești bune dătătoare de speranță, dar și umbre amenințătoare, prevestitoare de dezastru, pentru locuitorii Sectorului 1 vin dinspre operatorul de salubritate.
Astfel, Romprest anunță că, de mâine, va relua activitatea de colectare a deșeurilor din depozitele spontane de pe domeniul public al Sectorului 1.
Dar, dacă autoritatea contractantă, adică Primăria din Banu Manta nu va face o plată către operatorul de salubritate în perioada dintre Crăciun și Anul Nou, există riscul blocării întregii activități de salubrizare din Sectorul 1, avertizează reprezentantul Romprest, Sorin Velicu!
foto: Mircea Apostolescu
El spune că operatorul de salubritate a făcut deja împrumuturi bancare de 60-70 de milioane de lei, pentru a susține continuitatea serviciului public de salubrizare. Asta pentru că, din luna septembrie, Romprest nu a mai primit nici un ban din partea autorității contractante.
Primăria Sectorului 1 a plătit, prin executare silită, numai 6,5 milioane de lei din datoria de 100 de milioane pe care o are la operatorul de salubrizare.
foto: Mircea Apostolescu
De asemenea, reprezentantul operatorului de salubritate susține că Primăria Sectorului 1 blochează facturarea salubrizării stradale pe luna noiembrie, prin neconfirmarea situației prestărilor .
Majoritatea deșeurilor din depozitele spontane de pe străzile Sectorului 1 provin de la agenți economici care nu au contract de salubrizare sau care produc cantități mai mari de deșeuri decât cele contractate cu operatorul de salubrizare și scot efectiv în stradă acest gunoi suplimentar, explică Velicu.
Depozitele spontane de pe străzi însumează 70-80 de tone, pe zi, adică 400-500 metri cubi.
Această activitate de colectare a depozitelor spontane presupune 19 echipaje în plus și 10 operatori pentru preselectarea deșeurilor. Pentru că deșeurile din depozitele spontane nu pot fi ridicate cu o gunoieră obișnuită, care are dispozitiv de compactare a gunoiului.
Ele trebuie ridicate cu alte mașini și preselectate. Altfel, nu sunt primite la stațiile de tratare a deșeurilor, explică Sorin Velicu.
foto: Mircea Apostolescu
Reprezentantul operatorului de salubritate spune că tariful practicat pentru agenții economici este mai mic decât în alte sectoare. Astfel, Romprest percepe de la agenții economici un tarif diferențiat de 103 lei pe metru cub pentru deșeurile reziduale și 74 lei pe metru cub pentru cele reciclabile. Asta în timp ce în Sectorul 3 există un tarif unic de 115 lei pe metru cub, iar în Sectorul 2 tariful este de 142 de lei.
Sorin Velicu crede că soluția ar fi introducerea unei taxe de salubrizare pe care agenții economici să o plătească la primărie.

1 COMENTARIU

  1. De mutat triajul în afara capitalei unind prelungirea Străzii Teodor Neagoe și a Străzii Marmurei cu prelungirea Străzii Modestiei,cu prelungirea Străzii Inovatorilor,cu prelungirea Copșa Mică și cu prelungirea Străzii Chitila Triaj și a podului Săbăreni și substituind trecerile la nivel cu calea ferată aferente arealului dintre DNCB,M900,M800,301Q și M300+M700+301Q cu pasaje rutiere când Doamne are de gând conducerea sectorului 1???????????????????????????????????????????????????

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.