Mihai Mereuță: Cetățenii nu pot fi obligați la muncă forțată pe domeniul public!
Articol de Mircea Apostolescu, 28 decembrie 2020, 13:52
Dezbatere publică între salata de boeuf, caltaboș și sarmale…
În prag de sărbători, pe 23 decembrie, Primăria Sectorului 6 a pus în dezbatere publică, pe site-ul instituției, un proiect de hotărâre prin care asociațiile de proprietari sau locatari ar urma să fie obligate să aibă grijă de spațiile verzi din proximitatea blocurilor.
Astfel, proiectul de Hotărâre a Consiliului Local „privind amenajarea, întreținerea și salubrizarea spațiilor verzi aferente blocurilor de locuințe de pe raza administrativ teritorială a Sectorului 6 al Municipiului București” prevede, la Articolul 1, că „Amenajarea, întreținerea și salubrizarea spațiilor verzi aferente blocurilor de locuințe de pe raza administrativ teritorială a Sectorului 6 al Municipiului București vor fi realizate de către Asociațiile de Proprietari/Locatari, acestea fiind direct responsabile de starea și aspectul spațiilor verzi”.
Cetățenii din Sectorul 6 nu conștientizează că trebuie să facă curat pe domeniul public…
În Referatul de specialitate numărul 21033/15.12.2020 întocmit de Administrația Domeniului Public Sector 6, proiectul de hotărâre este susținut pe baza modificărilor aduse OG 21/2002 prin Legea 273/2020.
„Problema survine ca urmare a faptului că locuitorii/asociaţiile de proprietari/locatari ale
cvartalurilor de blocuri din sector nu conștientizează necesitatea implicării active, ca beneficiari direcţi ai acestor spaţii, pentru realizarea acțiunilor de îngrijire şi gospodărire în limite legale a spaţiilor verzi din jurul blocurilor, pentru ridicarea standardului de curățenie şi aspect urbanistic corespunzător şi în aceste zone. Aceasta determină luarea unor măsuri cu caracter normativ de către autorităţile publice locale care să responsabilizeze civic şi să reglementeze legal regimul de întreţinere al acestor spaţii aferente asociațiilor de proprietari/locatari”, spun cei de la ADP Sector 6 în referatul de specialitate al proiectului, aprobat de către primarul Ciprian Ciucu.
Cetățenii nu pot fi obligați la muncă forțată pe domeniul public…
Președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”, Mihai Mereuță, a declarat pentru București FM că autoritatea locală nici nu ar trebui să se gândească să le impună cetățenilor o obligație ce ar echivala cu munca forțată pe domeniul public, mai ales fără o consultare prealabilă a asociațiilor de proprietari.
Obligația de a păstra curățenia, de a nu face mizerie, pe domeniul public nu este echivalentă cu obligația de a face curățenie pe domeniul public, spune șeful de la „Habitat”.
Mihai Mereuță spune că o asemenea măsură ar putea fi luată numai punctual și numai cu acordul tuturor proprietarilor din asociație.
Asta pentru că un bloc poate avea un spațiu verde de câțiva metri pătrați, în timp ce un alt bloc poate avea un spațiu verde de 1500 de metri pătrați. Cheltuielile legate de amenajarea, întreținerea și salubrizarea spațiului verde ar putea fi importante, chiar prea mari pentru unele asociații, în care mulți dintre proprietari sunt pensionari sau persoane ori familii cu venituri reduse, explică președintele „Habitat”.
Oricum, pentru fiecare asociație și spațiu verde în parte ar fi necesară câte o hotărâre a Consiliului Local al Sectorului 6. Și ar trebui clarificată situația juridică a fiecărui teren amenajat ca spațiu verde în parte.
Pentru că asociația să fie obligată să amenajeze, să întrețină și să salubrizeze spațiul verde respectiv, aceasta ar trebui să primească o concesiune asupra terenului, este de părere șeful de la „Habitat”.
În plus, ar trebui precizat foarte clar de câte ori sau la ce intervale de timp ar trebui să intervină o asociație asupra spațiului verde, pentru că, așa cum este acum formulat proiectul de hotărâre, poate lăsa loc unor abuzuri.
Dacă spațiul verde a fost salubrizat dimineața, iar după amiază inspectorii Primăriei găsesc deșeuri aruncate acolo, asociația de proprietari ar putea fi amendată, a declarat Mereuță pentru București FM.
Să scadă impozitele și taxele locale…
Președintele Ligii „Habitat” este de părere că, dacă o asemenea măsură va fi luată, și bugetul local va fi degrevat de cheltuielile privind amenajarea, întreținerea și salubrizarea spațiilor verzi, atunci fie ar trebui să scadă impozitele și taxele locale, fie cheltuielile asociațiilor de proprietari ocazionate de amenajarea, întreținerea și salubrizarea spațiilor verzi ar trebui să fie deductibile din impozitul pe clădiri și terenuri.
Domnul primar să aibă mai puține certitudini și să se consulte mai mult cu reprezentanții asociaților de proprietari…
Mihai Mereuță acuză și lipsa de transparență a Primăriei Sectorului 6, care nu se consultă cu asociațiile de proprietari în problemele care le privesc direct, de la reabilitarea termică a blocurilor, până la tubulatura de gunoi sau spațiile verzi din jurul blocurilor.
„Spre surprinderea mea, nu ne-a întrebat nimeni. Am văzut că domnul primar știe ce trebuie făcut cu reabilitarea termică, știe ce trebuie făcut cu tubulatura ghenelor de gunoi, știe ce trebuie făcut cu asociațiile care trebuie să îngrijească domeniul public. Eu i-aș recomanda să aibă mai puține certitudini și să se consulte mai mult cu reprezentanții asociațiilor de proprietari”, a declarat președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”, Mihai Mereuță pentru București FM!