”Confesiunile unei ratate trecute de 40 de ani” – un adevarat manual de optimism

O carte pe care nu ar trebui să o lăsați necitită în această iarnă, mai ales dacă aveți nevoie de o doză de optimism este ”Confesiunile unei ratate tgrecute de 40 de ani” scrisă de Alexandra Potter si apărută în traducere românească la editura Leda.

Ce-i drept cartea nu începe prea vesel: Nell Stevens, eroina principală a romanului, proaspăt aterizată într-un cartier londonez liniștit, cu un aer ușor victorian, îl plimbă pe Arthur câinele ei care este și cam deranjat la stomac iar asta o pune în câteva situații jenante. Dar afară s-a întunecat așa că din fericire nimeni nu o vede. Plimbarea aceasta mai degrabă o întristase. Prin fereastra fiecărei case văzuse familii care se strângeau în jurul mesei de seară, soții întâmpinându-și soții întorși de la lucru, tați ridicându-și copiii în brațe, mame jucandu-se cu cei mici. Iar aceasta o făcuse să se simtă și mai singură. Liniștea cartierului londonez i se părea apăsătoare. Doar cu putin timp locuise chiar in centrul unui oraș însorit și plin de viață, intr-un apartament deasupra unui magazin, undeva unde era non-stop zgomot si poluare. Nell aproape că se întreabă cum a ajuns aici și cum totul a luat o întorsătură așa de ciudată. Insă mirosul de mâncare o scoate din reverie și intră într-un pub unde câinele ei este remarcat de un baietel care își dorea si el un câine dar mama nu îi permitea decât …un hamster. Dialogul lui Nell cu puștiul este întrerupt de tatăl copilului care venise să îl ia si care îi multumeste că a permis copilului să mângâie câinele.

Insă Nell Stevens nu ajunsese acolo, în liniștitul cartier londonez prin teleportare ci, in urma unor împrejurări mai mult decât neplăcute. Ce se întâmplase de fapt?

Când afacerea lui Nell Stevens a dat faliment – iar logodna cu sarmantul chef american Ethan DeLuca se rupe -, visul ei la o dragoste ca în povești se încheie dezastruos, așa că se vede nevoită sa se mute din însorita Californie, înapoi la Londra cea înnorată. Însă multe s-au schimbat în cei zece ani de când Nell a plecat. Toate prietenele ei, din adolescență, sunt acum căsătorite și au copii, iar chiriile au crescut atât de mult, încât doar o cameră își mai poate permite. Într-o lume plină cu vieți perfecte expuse pe Instagram, Nell Stevens se simte ca o ratată. Mai rău, ca o ratată trecută de patruzeci de ani. Jobul neconvențional pe care îl găsește – acela de a scrie necrologuri – îi aduce și o prietenie neasteptată. Cricket, o vaduvă charismatică de optzeci și ceva de ani, se dovedește a fi exact leacul de care avea nevoie. Împreună, cele două femei reușesc să treacă peste pierderile suferite și îi dau curaj să se aventureze din nou în căutarea fericirii. Unde anume o va găsi însă? Aceasta rămâne să o aflati singuri atunci când veti citi cartea Alexandrei Potter pe care nu o veti mai lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.