Romania vaccinata intr-o Romanie educata!
Articol de dianamatei, 4 ianuarie 2021, 16:54
Pandemia, prin care trece o lume intreaga de la inceputul anului trecut, a dat peste cap valori si principii.
Insa, cel mai important, ne-a demonstrat ca nu suntem informati, ca ne lipsesc minime cunostinte medicale si ca, din pacate, multi dintre noi nici nu le acceptam pe ale altora.
Trecem prin boala in continuare dar acum avem vaccinul.
Adica speranta ca am putea lasa in urma luni de cosmar.
Suntem radicali in decizii si nu acceptam repeziciunea cu care a aparut vaccinul si nici tehnica noua.
Pentru ca nu vrem noi sau nu putem.
„Nu trebuie sa-i subestimam pe cei cu care vorbim. Trebuia vorbit pe limba fiecaruia. Fiecare om are propria istorie. Nu putem vorbi in „pacienteza”. Trebuie sa facem diferenta dintre a vorbi si a comunica. Iar efectul este tendinta de a vorbi pe un ton din ce in ce mai accentuat.
Acesta campanie trebuie sa ii aiba pe oameni ca parteneri si atunci trebuie sa schimbam tonu”, spune Marius Geanta președinte și co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină.
Pe de alta parte campania trebuia sa existe dar nu fara obiectul principal.
Nu pe vorbe, ci pe fapte.
„Din punct de vedere legal nu se poate porni o campanie de informare pana ce produsul nu este aprobat. Ceea ce s-a intamplat este in grafic. Mai mult nu se putea face. Oamenii asteapta informatii stiintifice si exemple personale. In Romania sunt 3 piloni importanti: armata, cultele si medicii. Si a fost normal ca armata sa se implice. Cei care refuza nu asociaza medicii cu ideea de experti. La nivelul celui care nu are o cultura medicala este greu sa faca distinctia”, explica expertul.
De ce a aparut vaccinul atat de repede si de ce medicii ne spun ca este sigur?
Marius Geanta explica dandu-ne un exemplu.
„Pe noi ne intereseaza autorizarea la nivel european. De foarte multe ori, inca din studiile din faza intai s-a identificat un beneficiu rapid, de exemplu in ceea ce priveste medicamentele pentru cancer. Si astfel de situatii au devenit autorizari conditionate. Iar noi acum, cu pandemia, suntem in aceasta paradigma.”
Vom alege vaccinul, de preferat in functie de profilul medical al fiecaruia dintre noi.
Iar vaccinrea nu va fi obligatorie ci doar trebuie sa-i intelegem mecanismul.
„La acest moment vorbim despre un singurvaccin. De miercuri vom vorbi, cel mai probabil, si despre al doilea. Insa nu va primi autorizare pana in primavara, in opinia mea. S-au incercat comparatii intre vaccinuri. Exista unele care sa se potriveasca mai bine cu profilul pacientului. E bine insa sa poti sa alegi. Insa exista situatii cand doar un vaccin este disponibil. Eu sustin ca fiecare persoana sa-si poata alege vaccinul pe care il face.Cand un om este vaccinat cu vaccin de o companie sau alta, nu se vor face diferente. Este vorba despre cea de-a doua doza. Acolo difera perioadele. Cred ca este singura situatie care ar ridica probleme.”
Marius Geanta are insa si alte idei pe care vrea sa le „creasca” in centrul sau.
La fel de importante ca si cele despre temutul virus care a dat peste cap viata intregii omeniri.
„Noi ne-am impartit intre covid si non covid. Ne-am uitat cu foarte mare atentie la problematica legata de cancer. Am publicat si un document cu recomandari sa putem atrge cat mai multe avantaje materiale si stiintifice dupa publicarea planului european de cancer.
Am sustinut ideea de medicina personalizata, ne-am ocupat de pacientii cu hemofilie, am deschis discutia despre implementarea terapiilor noi anti cancer.”
Despre o Romanie vaccinata intr-o Romanie educata am vorbit astazi, In Comunitate, cu Marius Geanta președinte și co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină.