Schimbăm furnizorul de energie dar nu prea stim cum să o facem

De la 1 ianuarie s-a liberalizat piata energiei electrice. Ar trebui să ne schimbăm contractele însă informatiile sunt ambigue.
De ce, totusi, ar trebui să facem asta, ne spune Silvia Vlăsceanu directorul executiv al Federatiei Patronale a Asociatiilor Companiilor de Utilităti din Energie.

„Furnizorii nu mai au preturi reglementate si cumpără energie de pe bursa de energie. Preturile sunt mai mari decât celelalte care au fost mentinute artificial in detrimentul economiei. Sunt facuri tipizate la nivel european. Suntem stat membru UE si trebuie să respectăm regulile.”

Silvia Vlasceanu ne învată, pas cu pas, cum să facem. „Să se uite pe ultima factură, coltul din stânga să vadă dacă sunt pe piata concurentială. Dacă sunt, nu trebuie să facă nimic. Cei care n-au această specificatie, au următoarele optiuni: fie nu fac nimic, pentru că pot să-si schimbe oricând furnizorul (pretul va fi ceva mai mare pentru că ei trebuie să-si facă stocurile de energie si să-si tină portofoliul de clienti), fie cer amănunte cu furnizorul actual. Multi furnizori vor să facă si caravane mobile. Vor fi multi care nu-si vor schimba furnizorul. Ceilalti au la dispozitie 21 de zile. Furnizorul nou se va ocupa de partea birocratică. Lumea nu trebuie să se inghesuie la centrele cu publicul. Chiar dacă s-au luat măsuri de sigurantă, in exterior e la fel ca la taxe locale.”

Fiecare dintre noi ar trebui să își aleagă viitorul contract. Insă trebuie să facem asta în cunostintă de cauză si să se plieze pe nevoile noastre. „Furnizorii au aplicat legea aprobată de autorităti. Dacă se introduc alte reguli trebuie respectate. Dar să nu se interpună cu regulile europene. Din decembrie furnizorii au fost atentionati să specifice o ofertă universală si una sau mai multe oferte concurentiale. Oferta s-ar putea să nu-mi convină. Nu se poate selecta o ofertă pentru fiecare. Să nu prejudiciem dreptul de a alege a fiecăruia. La un moment dat trebuie să semnăm un contract, insă. Sunt 6 furnizori la acest moment. Sunt si diferente de pret insă nu doar pretul trebuie să primeze. Ne uitam la perioada de plată, la bonusuri, la perioada contractului…, exact ca la telefonie. Poti schimba contractul si la 21 de zile. Unele sunt si cu tarife diferentiate pe timp de noapte sau de zi. Un furnizor are un mix de contracte.”

Am intrebat si de ce pretul la energie se modifică. „Retele de distributie sunt in permanentă într-un proces de modernizare si mentenantă. In fiecare an acestea sunt verificate si sunt legate de suportabilitatea facturii. Si aici ajungem la consumatorul vulnerabili. Dacă se cresteau tarifele se puteau face mai multe investitii. Si aici guvernul trebuia sa îi ajute pe acesti oameni.”

Despre liberalizarea pietei din domeniu am stat de vorba astazi In Comunitate, cu Silvia Vlasceanu directorul executiv al Federatiei Patronale a Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.