VIDEO: România, în plină campanie de vaccinare!

România se luptă cu militanți împotriva vaccinului împotriva COVID-19. Și cu cei care refuză vaccinarea în general.

„Vaccinuri și Vaccinare – clarificări și sprijin pentru părinți” este un grup fondat de Ovidiu Covaciu în 2013. Acolo găsim informații corecte, stiintifice, care să ne ajute să ne decidem. Grupul are astăzi aproape 80.000 de membri.

„S-a concentrat pe vaccinarea părinților pe vaccinurile pediatrice. În 2020, totul s-a schimbat și acum discutăm mai mult despre vaccinul anticovid. Încă există întrebări despre vaccinurile pentru copii, dar focusul este un pic diferit. Este creat pentru că se vedeau semnalale unei mișcări anti vaccinare puternice. Sunt întrebări comune între părinți, iar atunci interveneau cei împotriva vaccinului. Tragediile inventate de mișcarea asta erau, în general, false”, povesteste Ovidiu Covaciu.

Cine sunt, de fapt, acești oameni care lansează astfel de ipoteze?

„Pe de o parte sunt părinți care au văzut reacții și s-au speriat de ele. Și era normal. Dar aici se discută cu medicii. Sunt părinți care sunt influențați de fake news-uri de pe internet. În general, e bine să nu interacționezi cu astfel de persoane pentru că influențăm și pe alții. Sper să existe o mișcare provaccinare la fel de puternică pe promovarea vaccinării, așa cum este cea antivaccinare. Este nevoie să combatem volumul lor de material cu și mai mult material corect, științific. Sperăm să se întâmple acum, în pandemie. Din păcate mai durează”, explică Ovidiu Covaciu.

Suntem obișnuiți că vaccinul să ajungă la noi după ani de teste și proceduri. Și, automat, acum vine întrebarea: cum de avem serul în câteva luni. Explicația pare a fi simplă.

„Există o parte de neîncredere că este absolut normală. Avem vaccin destul de repede și este normal să ne întrebăm de ce. Însă vaccinurile de acum sunt la fel de bune chiar dacă nu mai durează o perioadă de timp mai lungă de testare. Acum avem focus pe o soluție pentru un număr nelimitat de oameni, avem fabrici construite deja și resurse aproape nelimitate pentru a rezolva problema.”

Ne trebuie însă un mesaj clar din care să înțelegem cum funcționează acest vaccin și ce repercusiuni am putea avea. Campanie a existat însă cu ceva carențe, crede Ovidiu Covaci.

„Întotdeauna sunt lucruri de îmbunătățit la o campanie. Populația trebuie să înțeleagă. Mesajul trebuie targhetat. Până acum a fost mai mult o campanie logistică. Există însă distanță mare între cum ar trebui să fie o campanie ideală. Probabil că trebuie să vedem după ce se va vaccina și publicul larg.”

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.