Roxana Bojariu (climatolog): „Orice facem are un cost în jurul nostru care ne ajunge din urmă”

Sursa foto: Mihaela Ionita/arhiva

Casa noastră, planeta, e in declin. Suntem vinovati si trebuie să invătăm să ordonăm si să ne…ordonăm. Ninsori acolo unde nu trebuie, temperaturi caniculare acolo paltonul se poartă si vara. Schimbările climatice ne bat la usă de ceva timp deja dar pare ca avertismentele nu ne dau de gandit.

Climatologul Roxana Bojariu spune ca acesta este doar inceputul; un tras, blând, de urechi. „Trăim deja efectele schimbării climei. Cresterea temperaturii este doar un simptom. Procesul de restructurare se face in timp si ne afectează. Incalzirea globală inseamnă fluctuatii de temperatură. Ne apropiem de un echilibru. Vom avea episoade de iarnă dar rare.”

Vorbim despre declinul planetei, poluare, incendii, inundatii… Nu realizăm insă că declinul, de fapt, este al nostru. Comportamentul nostru, ca specie, vrem să credem că evolutia, ne-a adus in situatia in care ne găsim astăzi. „Natura evoluează, nu are declin, in functie de factori. Declinul este cel al evolutiei noastre ca specie. Dacă lipsa de responsabilitate a umanitătii va arunca mari cantităti de dioxid de carbon, se va accelera schimbarea climatică si vom trăi catastrofe de la o zi la alta. Putem incetini cursa schimbării si să tinem pasul cu ea. In 200 de ani am reusit să modificam clima…in alte situatii ar fi durat zeci de mii de ani,” explica Roxana Bojariu.

Avem tendita să credem că o cultură inseamnă scoală, examene, bani… Multi dintre noi avem toate astea insă cultura de a ne proteja locul in care trăim, ne lipseste cu desăvârsire. Probabil că se vede doar mergând câteva sute de metri, pe jos, pe o stradă din Bucuresti. „Avem nevoie de un salt cultural. Omul să privească mediul cu responsabilitate. Să inteleagă că tot ceea ce ia de la mediu are costuri. E vorba despre altă abordare a spatiului in care evoluăm. Responsabilitate este cuvantul cel mai important. Pandemia…Virusul a putut ajunge la noi de la animal tocmai din lipsă de responsabilitate. Dacă vrem să avem un viitor ca societate, nu se poate fără responsabilitate. Societatea se poate destrăma intr-o nouă climă”, atrage atentia climatologul.

Confortul pentru noi a ajuns să insemne că facem ce vrem dacă ne este nouă bine. Doar nouă! Uităm că nu trăim singuri si că traiul nostru ii influentează pe ceilalti. „Consumăm iresponsabil. Aruncăm mâncarea. Orice facem are un cost in jurul nostru care ne ajunge din urmă. Trebuie să intelegem ce inseamnă confortul nostru, in confortul social pentru că nu traim singuri pe lume. Omul nu este stăpanul naturii ci trebuie sa fie in echilibru cu ea. Asta inseamnă confort”, ne sfătuieste Roxana Bojariu.

Pledăm pentru suprematie si avem senzatia că stim tot, având avantajul tehnologiei. Suntem insă ciudati si fără simtul responsabilitătii. Suntem… „… o speie contradictorie. Putem fi si ingeri si demoni. Dualitatea asta ne-a impins până la un punct înainte. Dar e clar că trebuie să schimbăm ceva. Apar însă voci care spun asta foarte ferm. Să schimbăm felul în care ne raportam la casa noastra. Putem primi lectii si de la copii si adolescenti pentru că nivelul nostru de cultura nu mai e potrivit”, recunoaste invitata noastra.

Planeta noastra este suma atitudinilor noastre. Iernile nu mai sunt ca altădată, verile nu ne mai plac. Plouă prea mult, seceta ne lasă făra mâncare. „Quo vadis…” Unde, ne-a explicat astazi, In Comunitate, climatologul Roxana Bojariu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.