Unde-i lege, nu-i tocmeală, ci aplicație!

Articol de cristina.toma, 13 ianuarie 2021, 18:43
În ultimii ani, violența fizică și nu numai, a crescut mult în rândul copiilor și adolescenților care au ajuns să comită fapte reprobabile de la vârste din ce în ce mai fragede.
Atunci când în urma acestor întâmplări ajung în fața judecătorilor, cea mai des întâlnită motivație este aceea că nu știau că încalcă o lege. Nu știau, de asemenea, nici faptul că de la 14 ani, pentru unele infracțiuni, pot răspunde în fața legii chiar dacă sunt minori.
Judecătorul Cristi Dănileț, invitatul de astăzi al emisiunii „În Comunitate” este de părere că în rândul copiilor și adolescenților există o mare lipsă de educație juridică. Deși acestora li se vorbește în școală despre drepturi și libertăți, adesea se omite a li se vorbi despre obligația respectării unor legi.
Tocmai de aceea, Asociația Vedem Just, din care fac parte judecători, avocați, părinți, profesori, a lansat aplicația juridică „Lege-n dar” prin care vin în ajutorul tinerilor.
Aceasta este o aplicație complet gratuită, ce se poate instala pe telefonul mobil. Ea se adresează cu precădere minorilor și tinerilor, însă vine în sprijinul oricărei persoane ce dorește să fie la curent cu noutățile legislative explicate pe înțelesul tuturor.
Nevoia acestei aplicații s-a simțit în urma unor evenimente neplăcute petrecute în mediul școlar dar și în afara lui. Protagoniștii, atât agresorii cât și victimele, au fost adolescenți sau chiar copii care, fie din teribilism sau din distracție, au dus la vatămarea fizică și morală a unor copii si tineri de aceiași vârstă.
Atunci când au trebuit să dea socoteală în fața legii, atât ei cât și părinții lor, au fost de-a dreptul mirați și luați prin surprindere că astfel de fapte se pedepsesc.
Motivația a fost că nici unii, nici alții nu cunoșteau legea. Si, așa cum preciza judecătorul Cristi Dănileț, acest lucru este normal deoarece nici copiii si nici adultii nu au toți pregătire în domeniul juridic.
Cel mai adesea problemele au început în mediul online când adolescenții au postat fie filmulețe sau fotografii în care persoane cunoscute erau în situații nepotrivite sau au adresat amenințări destul de grave.
Pentru că multe necazuri pentru acestia s-au aflat la un clic distanță, membrii Asociației VedemJust s-au gândit că prevenția acestor fapte reprobabile ar putea veni tot online.
Pentru aceasta a fost realizată, cu munca voluntară a mai multor judecători si avocați, aplicația gratuită „Lege-n dar”, unde cei interesați pot adresa întrebări legate de legislație si primesc răspunsuri într-un timp cât mai scurt, aceasta fiind una dintre funcționalitățile aplicației.
Cele mai des adresate întrebări sunt: „Pot scrie chiar orice pe facebook?”; „Pățesc ceva dacă distribui un clip porno pe WhatsApp?”; „Au voie părinții să controleze mesajele copiilor din telefon?”; „Unde reclam când cineva este bătut?”; „Poate fi obligat elevul de către profesor să deschidă camera video la o lecţie online?”; „Ce se întâmplă cu minorul în caz de divorț?”; „Mă pot angaja fără contract de muncă?”; „Unde reclam că un produs cumpărat este defect?”; „Care e diferența dintre judecător și procuror?”; „Ce este o percheziție?”; „Cine poate autoriza o interceptare?”; „Chiar sunt toate legile obligatorii?”; „Ce înseamnă că sunt citat la tribunal?”; „Câte legi există în România și unde le găsesc?”
Aplicația mai curpinde un „Dictionar de legaleză” elaborat chiar de judecătorul Cristi Dănileț cu peste 1000 de termeni juridici, o serie de teste pe teme de legislatie realizate într-un mod amuzant, precum și o alertă legală în timp real în legătură cu schimbările legislative.
Unele școli din Capitală au deja în program și ore opționale de educație juridică sau ateliere deidcate elevilor, unde aceștia pot afla mai multe despre legi, cum ne apără acestea precum și consecințele încălcării lor direct de la avocați și judecători.