VIDEO: Meda Andrei, meteorolog ANM – „Anul 2021 este estimat a fi în top 5 cel mai cald an”

Despre creșterile temperaturilor, care ar fi temperaturile normale acestei perioade, de ce ne confruntăm cu schimbări climatice, au aflat Andreea Bratu și Alex Minculescu de la meteorologul Meda Andrei, invitată în matinalul „Bună dimineața, București!” pe 98.3 FM și live, pe Facebook-ul București FM.

„Pentru câteva zile vine frigul, trebuie să ne pregătim. Anul 2020 nu a fost surprinzător. În ultimii 10 ani, s-a anunțat că schimbările climatice vor aduce modificări notabile. Cât de intensă va fi o grindină e mai greu de spus înainte, dar faptul că temperatura medie globală crește este deja o certitudine. Trebuie să luăm măsuri.

Apropo de recorduri, sunt atât pe plan global și european. Anul 2020 global a fost aproape de cel mai cald an, aproape de 2016, dar chiar și așa 0,6 grade față de 1981, 2010. Deci, temperatura medie globală anuală a fost cu 1,25 mai mare față de perioada preindustrială”, explică Meda Andrei.

Dacă vrei să afli care a fost cel mai cald deceniu, care sunt zonele unde s-a înregistrat o abatare de 1, 6 grade, ce spune despre schimbările climatice și cauzele lor, cum va fi vremea în țară în următoarea perioadă, vezi VIDEO.

„Anul 2021 este estimat a fi în top 5 cel mai cald an. Este posibil să nu fie chiar cel mai cald, dar în top 10 cel mai probabil va fi. În Europa însă a fost 2010 cel mai cald an de când se fac măsurători. În România, 2019 a fost cel mai cald. La noi în țară 11 luni au fost cu abateri pozitive. Abaterea cea mai mare anul trecut a fost luna februarie. Emisiile gazelor cu efect de seră au făcut ca în 2020 să se ajungă la o valoare mare în luna mai.

Dacă nu se diminuează, se va accentua tot ce este legat de procesul încălzirii globale: secetă, intervale cu ploi puține, iar cele în care plouă să fie intense, grindină cu dimensiuni mari (de peste 2 cm diametru), intensificări puternice ale vântului, ierni mai calde dar care să nu excludă viscol și zăpadă mare. Deci, se va da peste cap tot ceea ce cunoșteam.

Deci, iată că și în acest an avem mai multă ploaie decât ninsoare în prima jumătate a iernii. Vedem ce se va întâmpla. Se pare că se decalează iarna spre martie. Să înceapă destul de cald și fenomene de iarnă să avem în primăvară. Din păcate, sunt fenomene cu care va trebui să ne obișnuim. Sfârșitul de săptămână vine cu temperaturi foarte scăzute.

De săptămâna viitoare, de marți ar trebui să crească temperaturile și să revină la normal. Până în prima săptămână a lui februarie vom avea temperaturi în jurul celor normale la această dată. Nu avem semnale că pe o perioadă lungă de timp vom avea temperaturi extrem de scăzute”, spune meteorologul Meda Andrei.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.