Clubul Jane Austen – o carte despre vindecare
Articol de cristina.toma, 15 ianuarie 2021, 12:28 / actualizat: 19 ianuarie 2021, 17:06
Dacă v-ati întrebat vreodată la ce bun să te lupți pentru lucruri care nu îți aparțin personal și, mai ales, sunt de domeniul trecutului, atunci romanul „Clubul Jane Austen”, scris de Natalie Jenner și apărut în traducere românească la editura RAO, este lectura potrivită pentru dumneavoastră.
Jane Austen a fost o scriitoare britanică romantică din perioada pre-victoriană. Datorită descrierii cu minuțiozitate și realism a vieții interioare a femeilor, dar si amestecului de descrieri la persoana a treia presărate și cu comentarii ironice și burlești, a fost poate cea mai notabilă scriitoare a epocii sale. Generații de fete au citit-o cu entuziasm și, chiar dacă ea nu a avut succes în timpul vieții sale, în zilele noastre romanele ei fac deliciul cititorilor și se numără printre cele mai des ecranizate opere literare.
O sursă de inspirație indirectă a fost Jane Austen și pentru tânăra scriitoare britanică Natalie Jenner. Acțiunea cărții se petrece imediat după cel de-al doilea Război Mondial, în micul sat englezesc Chawton, locul ultimei locuințe a lui Jane Austen.
Acum acesta aparține câtorva rude îndepărtate ale scriitoarei, împreună cu o moșie aflată în mari dificultăți financiare. Desigur, locul era vizitat de turiști fascinați de cărțile ei și înainte de război, însă după încheierea lui nimeni nu se aștepta ca aceștia să revină atât de curând și în număr atât de mare pentru o comunitate care pierduse destui membri în această conflagrație abia terminată. Toți acești oameni doresc să viziteze casa unde a locuit scriitoarea.
Mulți dintre localnici nu înțeleg acest entuziasm al oamenilor veniți chiar și de pe alte continente pentru a vedea unde a trăit Jane Austen, a respira acelasi aer si a călca pe aceleași cărări pe care poate, cândva pășise și autoarea pe care o citiseră și recitiseră de atâtea ori.
Însă ce a rămas de la Jane Austen, iar acum se află în posesia rudelor ei, precum mici bijiterii, piese de mobilier și chiar unele manuscrise, sunt în pericol să dispară, fiind rând pe rând înstrăinate din cauza dificultăților financiare prin care trec actualii proprietari.
Multe dintre aceste lucruri stârnesc interesul unor colecționari bogați din toată lumea. Și când moștenirea este pe cale să dispară, patru oameni cât se poate de diferiți, ca profesie și destin se unesc pentru a o salva.
Aceștia sunt Adam, un fermier care își pierduse doi frați în război și care, deși obținuse o bursă la colegiu, rămăsese să muncească la fermă și să își ajute mama care nu întelegea de ce o scriitoare moartă de atâta amar de vreme continuă să stârnească așa un interes.
Al doilea care se va lupta pentru moștenirea Austen este domnul Gray, medicul satului care la început pare a dori, mai degrabă să o sprijine pe Adeline, o fostă profesoară, acum văduvă de război și viitoare mamă singură. Lor li se va alătura Mimi Harrison, o actriță celebră de la Hoolywood care adora cărtile lui Jane Austen. Fiecare dintre ei are, bineînțeles o carte și un personaj literar preferat.
Cei patru vor fi nevoiți să treacă peste multe diferențe de opinii iar interacțiunile dintre ei se vor lăsa uneori cu scântei. Deși fiecare poartă propria dramă, se luptă să depășească traume și perderi, până la urmă vor găsi puterea de a înființa „Clubul Jane Austen”.
Ce se va întâmplă și cum cărție scrise în urmă cu mai bine de un veac și ceva îi vor ajuta pe fiecare să se regăsească, rămâne să citiți și să aflați singuri. Eu nu vă mai spun decât că nu veți lăsa cartea din mână până când nu veți întoarce si ultima pagină.