Răzvan Cherecheș, Profesor Universitatea Babeș Bolyai și Expert în Sănătate Publică: ”Vaccinul este o soluție pe termen lung”

Despre redeschiderea școlilor, educația online, campania de vaccinare, testarea în masă, studiile legate de vaccinuri și încheierea pandemiei au aflat Andreea Bratu și Alex Minculescu de la Răzvan Cherecheș, Profesor Universitatea Babeș Bolyai și Expert în Sănătate Publică, invitat în matinalul ”Bună dimineața, București!” pe 98.3 și live pe Facebook-ul București Fm, via Skype.

”Redeschiderea școlilor este o decizie pripită. Nu sunt contra deschiderii. Rămân la părerea că trebuia să rămână deschise până la clasa a 4-a, dar cum noi avem acum noua tulpină se ridică semne de întrebare foarte serioase”, punctează Răzvan Cherecheș, Profesor Universitatea Babeș Bolyai și Expert în Sănătate Publică.

Dacă vrei să afli de ce recomandă amânarea redeschiderii școlilor, de ce spune că s-au sărit etape în procesul de vaccinare, ce spune despre vaccinul celor de la AstraZeneca, cum explică testarea prin colectarea din salivă, ce crede că trebuie făcut pentru a convinge pe cei care nu cred în vaccin, VEZI VIDEO!

”Ministerul Educației, în loc să pregătească educația online, a sperat că va fi OK în toamnă și nu s-a făcut nimic în vară. Avem profesori care, cu efort propriu, au făcut pași în față. Alții nu au putut face saltul la educația online. Guvernul nu a investit în conectarea la Internet, deci decizia de acum încearcă să ascundă și să plătească rezultatele ineficienței guvernului anterior”, spune Răzvan Cherecheș.

Despre procesul de vaccinare, Profesorul în Sănătate Publică explică: ”Cu excepția câtorva țări, care s-au organizat mai bine, altele au pornit mai lent. Ca să se vadă rezultatul vaccinării, abia din vară încolo. Până vom acoperi persoanele vulnerabile va dura luni de zile. Vaccinul este o soluție pe termen lung. Mi se pare că prin anunțarea valului doi de azi, 15 ianuarie, s-au sărit etape. În următoarea săptămână mă aștept să fie mai degrabă testarea instrumentelor.”

Întrucât se discută și despre aprobarea vaccinului produs de AstraZeneca, Răzvan Cherecheș face precizări: ”Eu mă aștept ca la începutul lunii februarie AstraZeneca să primească autorizarea și pe la sfârșitul lunii februarie să începem și adminstrarea acestui vaccin.”

Legat de cât persistă răspunsul imun la vaccin, Profesorul Cherecheș spune: ”5 luni au trecut de când au fost vaccinați subiecții din trial 3. Ei sunt monitorizați în continuare și în fiecare lună Pfizer și Moderna mai scot un articol și spun cât a rezistat. Până acum putem spune că avem 5 luni pentru aceste vaccinuri. Avem și studii pe imunitatea data, pe cei care s-au infectat și au trecut 8 luni. Mai e un studiu interesant care spune că celulele de memorie pot reține memoria și câțiva ani. Dar până nu avem vaccinați câțiva ani nu putem spune.”

”În ceea ce privește testele rapide, ar fi trebuit făcută o platformă sau o modalitate prin care oamenii să se și autoraporteze. Contează fiecare test pozitiv, pentru că ne dă o idee despre ceea ce se întâmplă în România. Noi testăm foarte puțin în continuare.”

”Cele mai optimiste proiecții legate de terminarea pandemiei, în condițiile în care merge vaccinarea, sunt primăvara lui 2022. Pentru la vară estimez că se vor relaxa măsurile, că nu mai e nevoie. În toamnă vom avea un val 3, mai mic – că avem oameni vaccinați”, spune Răzvan Cherecheș.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.