VIDEO: Școala așteptată cu bucurie și provocări!
Articol de cristina.toma, 20 ianuarie 2021, 18:05
Ministrul Educației a anunțat că școala ar putea încep de pe 8 februarie și că ar fi bine să nu mai fie schimbat acest termen. Acestea a adus așteptări în rândul părinților, elevilor dar și profesorilor. Însă totul va depinde de numărul de infectări și de avizul epidemiologilor.
Cu toate astea, chiar mulțti dintre medici, la rândul lor și ei părinți, sunt de părere că școala ar trebui să se reia în format clasic, profesor-elevi față în față.
Deși între timp cursurile s-au desfășurat online, mulți părinți spun că elevii se simt obosiți și stresați de acest stil, iar profesorii de predarea în fața unei camere de luat vederi dar într-o clasă goală.
Atenția copiilor dar și a profesorilor este de multe ori distrasă de ceea ce se întâmplă în imediata apropiere care este offline. În plus, anumite dotări pe care doar școala le are ți sunt necesare pentru predarea unor materii, elevii nu le găsesc în mediul de acasă. În plus, uneori device-urile pe care le au elevii nu au aceiași calitate și uneori se pot bloca.
Însă cât de pregătiți sunt profesorii dar și copii pentru a relua scoala în sistem clasic ne-a spus inspector Roxana Cercel de la Inspectoratul Școlar al Capitalei, invitata emisiunii „În Comunitate”.
În primul rând și întoarcerea în clasă, deși așteptată de elevi și profesori, va avea provocările ei.
O altă problemă este legată de vaccinarea profesorilor. Chiar dacă există o inițiativă chiar de la nivelul Ministerului Educației și fiecare școală din țară s-a organizat, a desemnat pe cineva care să înscrie și să programeze profesorii la vaccinare, un sondaj făcut nu cu mult timp în urmă de un important sindicat din educație arăta că mai puțin de 50% dintre cei care lucrau în domeniul educației erau interesați de vaccinare.
Însă aceasta nu înseamnă că ceilalți profesori sunt neapărat împotriva vaccinului, unora fie nu li s-a cerut părerea, iar alții doresc mai multe informații înainte de a face vaccinul.
Invitata emisiunii este de părere că numărul cadrelor didactice care vor dori și se vor vaccina va crește în următoarele săptămâni.
Cu toate că vaccinul nu este impus profesorilor, deja au apărut și părinți care spun că nu și-ar trimite copilul la școală dacă știu că profesorul sau învățătorul nu sunt vaccinați.
Chiar dacă profesorul dorește să se vaccineze și până la data de 8 februarie nu a reușit încă să facă vaccinul sau este în așteptare, probabil că i se va permite să intre la clasă, iar părinților care doresc ca ai lor copii să continue online li se va permite, de asemenea.
Unitățile de învățământ școlar și preșcolar din București sunt pregătit să își primească elevii începând cu data de 8 februarie. Adminitrația, directorii dar și profesorii și întregul personal din școli și grădinițe au reușit să se organizeze în așa fel încât să poată păstra distanțarea fizică, să beneficieze de dezinfectante, măști și alte materiale necesare, precum și un program strict de dezinfectare a claselor si grupurilor sanitare încă din septembrie.
Nu va fi vorba doar de faptul că profesorii și copii vor fi din nou față în față în sala de clasă. Va fi nevoie și de o perioadă de readaptare atât a cadrelor didactice cât și a copiilor.
Și unii și alții vor trebui să se obișnuiască să ajungă la timp la școală, să se pregătească pentru a pleca la școală, să se obișnuiască cu multe alte detalii ale unui program pe care nu l-au mai urmat de câteva luni.
Aici specialiștii din Centrul de Resurse Educaționale a Municipiului București sunt gata de intervină, au pregătit tot felul de strategii și intervenții de ajutor. De astfel există și un număr de telefon gratuit, în sistem de telverde, unde părinții dar și profesorii pot suna pentru a cere ajutorul psihologilor.
Ce alte provocari i-ar mai aștepta pe profesori dar și pe părinți și, mai ales pe elevi la întoarcerea la școală, dar și cum vor putea fi rezolvate fără ca nimeni să sufere și viața să intre în normal, puteți afla ascultând ediția de astăzi a emisiunii „În Comunitate”, unde invitată a fost inspector Roxana Cercel de la Inspectoratul Școlar al Municipiului București.