Scumpirea parcărilor de reședință, și bătut și cu banii luați?
Articol de Mircea Apostolescu, 21 ianuarie 2021, 13:26
Pe 3 decembrie anul trecut, Primăria Sectorului 1 lansa în dezbatere publică proiectul de hotărâre pentru aprobarea „Regulamentului privind digitalizarea, organizarea și funcționarea parcărilor de reședință administrate de Consiliul Local al Sectorului 1 al Municipiului București”.
De departe cea mai interesantă prevedere a regulamentului este cea care privește scumpirea parcărilor de reședință.
Astfel, de la 76,65 de lei pa an, taxa pentru un loc de parcare ar urma să ajungă la 25 de lei pe lună sau 270 de lei pe an, pentru folosința locului de parcare între orele 18:00-08:00, de luni până vineri, și exclusivă sâmbăta și duminica.
Pentru folosința exclusivă a unui loc de parcare, bucureștenii din Sectorul 1 ar trebui să plătească 600 de lei pe an.
Măsura scumpirii locurilor de parcare de reședință este, în sine, una cât se poate de oportună, pentru că autovehiculele ocupă domeniul public, iar o taxă de ocupare a domeniului public de numai 0,21 lei pe zi este ridicolă.
Numai că această măsură este una inaplicabilă. De ce?
Să presupunem că un cetățean care plătește 600 de lei anual pentru folosința exclusivă a unui loc de parcare își găsește locul ocupat, ceea ce se întâmplă adesea în Sectorul 1. În mai toate zonele Sectorului există multe firme private, la care vin mulți vizitatori – de la curieri, până la clienți ai băncilor, magazinelor, saloanelor de înfrumusețare etc. Toți aceștia vin cu mașinile și parchează oriunde găsesc un loc liber.
Ce poate face, în această situație, plătitorul de 600 de lei pe an?
Va apela la Poliția Locală a Sectorului 1, subordonată autorității căreia cetățeanul i-a plătit cei 600 de lei, este răspunsul legal.
Însă, Poliția Locală a Sectorului 1, care nu dispune de utilaje pentru ridicarea mașinilor, nu îl poate decât amenda pe cel care a ocupat locul de parcare. Asta, însă, numai dacă îl găsește la mașină.
Dacă șoferul nu este la mașină, polițiștii locali nu pot decât să îl pândească, până când apare.
Mulți șoferi știu, însă, că nu pot fi amendați decât dacă sunt prezenți la mașină și, dacă ii vad pe polițiști, evită să se întoarcă la autovehicul.
În lipsa șoferului, Poliția Locală poate doar să îi lase acestuia, în parbriz, o invitație la poliție, pentru clarificarea situației.
Nu există, însă, nici un fel de penalizare pentru neprezentare, ceea ce, iarăși, foarte mulți șoferi știu.
Și, în consecință, rup pur și simplu invitația și își văd de treabă mai departe.
Deci, Poliția Locală este neputincioasă, în asemenea cazuri, iar cel care a plătit locul de parcare cu 600 de lei pe an trebuie să parcheze în altă parte.
Va parca, poate, neregulamentar, riscând să fie amendat.
Deci, plătitorul de taxe și impozite va rămâne păgubit. Sau, după cum zice o vorbă românească, și bătut și cu banii luați.