Micul Paris se transformă
Articol de dianamatei, 25 ianuarie 2021, 17:15 / actualizat: 25 ianuarie 2021, 20:17
Sau asta vrem cu totii.
Toti cei care incercam sa-i pastram demnitatea si sa-l facem prezentabil unei lumi civilizate.
Iar cei care ii doresc un…viitor stralucit sunt din ce in ce mai multi.
Unul din ei este Gratian Mihailescu, fondatorul UrbanizeHub.
Avem bani, avem vointa si…putinta.
Pentru ca vorbim despre calitatea vietii fiecaruia dintre noi.
„Conteaza calitatea vietii intr-un oras. Vom avea sume importante de bani. Acum vom avea 14 miliarde de euro pentru urmatorii 7-10 ani pentru orase. Orasele au nevoie de investitii si ele nasc si cele mai mari. Trebuie gandit la nivel macro. Zonele urbane sa functioneze intr-adevar si sa existe colaborare intre toti actoii: primari, societate civila… 3, 4 ,5, orase daca merg impreuna pot dezvolta proiecte majore. Am facut un incubator urban sa dezvoltam orasele. Vom avea si o politica urbana adica vom vorbi despre planificare, prioritizare, obiective pe termen mediu si lung”, spune Gratian Mihailescu.
Un oras are oameni care il conduc.
Iar calitatea lor da tonul dezvoltarii urbei.
Ultimele alegeri au scos la iveala oameni si idei noi.
Nu ne ramane decat sa asteptam ca ele sa fie puse in practica.
Insa nu putem si nu trebuie sa avem asteptari imediat.
„Conteaza calitatea administratiei publice. Avem primari noi si tineri cu mentalitati noi. Am vazut schimbari in tara. Acei oameni care au venit in functii de conducere vor avea un management mai eficient. La noi a lipsit mentalitatea din privat. Exemplele pozitive se vor rostogoli iar alte orase care au lipsa de viziune vor fi nevoite sa se adapteze. Avem exemple de bune practici la Timisoara, la Oradea, la Ciugud. Important ca vor fi bani. Incepe o noua etapa si speram ca lucrurile sa fie transparente.Trebuie o perioada de 6 luni, un an, ca lucrurile sa se aseze. Nu se poate schimba nimic peste noapte. Rezultatele la Bucuresti la vom vedea cam peste un an jumate.Administratiile au nevoi de consiile locale, de sedinte. Vedem la sectorul 6 ca incepe implementarea unor proiecte asumate in campanie. Vedem problemele din sectorul 1 cu gunoiul. Problema apei calde este o problema veche”, explica Mihailescu.
Vestul pare ca se misca mai repede.
S-au unit orase si s-au pus pe treaba.
„Alianta vestului a demarat soseaua rapida dintre Arad si Oradea si un proiect de reabilitarea a liniei ferate intre Cluj si Oradea. Dar se dezvolta si alianta Moldovei. Exista si axa Bucuresti-Brasov-Constanta”.
Acum avem, si noi, o provocare: „Manifest pentru un oras frumos”
„Bucurestiul are un potential fantastic, este un oras ieftin, atrage expati calitatea vietii este relativ buna. Daca va exista o viziune si o sustinere din partea consiliului local, bucurestiul in urmatorii 10 ani poate fi unul dintre orasele foarte faine ale Europei. Bucurestiul poate deveni un hub pentru nomazii digitali.
Cativa experti au redactata acest ghid de 900 de pagini in care lumea poate sa inteleaga cum transformam un oras, la nivel de infrastructura. Vrem sa educam , sa conectam si sa inspiram oamenii sa transforme orasele. Este o campanie, de 2 luni, scriem articole pe site si facem streaminguri online cu invitati care sa ne explice ce inseamna un oras frumos. Incercam sa inducem in perceptia tuturor ce artrebui facut sa avem un oras frumos.”
Fara educatie, insa, compromitem orice proiect si intentiile bune ale autoritatilor.
Pentru ca o poveste pleaca de la mic la mare.
Iar asta inseamna educatie.
„Avem nevoie de educatie si in administratie dar si la nivel de comunitate. Primarul nu ne poate face curatenie si in fata blocului. Si noi trebuie sa fim grijulii cu ce se intampla in jurul nostru. Orasul este o reflectie a implicarii cetatenilor”, conchide Gratian Mihailescu.
Despre Bucuresti, un oras pe care il vrem frumos si despre manifestul care ne va aduce o metropola dezvoltata, am discutat astazi, In Comunitate, cu Gratian Mihailescu, fondatorul UrbanizeHub.