Războiul gunoiului și victimele colaterale!
Articol de Mircea Apostolescu, 26 ianuarie 2021, 14:40
A încălcat Primăria din Banu Manta contractul cu Romprest, în războiul gunoiului?!
Sfârșitul anului trecut a fost marcat, pentru cetățenii Sectorului 1, dar și pentru cei care lucrează sau își au business-ul în această parte a orașului, de „războiul gunoiului”.
Principala „armă” din acest război au fost depozitele spontane de deșeuri de pe domeniul public, adică grămezile de gunoi de pe străzi, din jurul punctelor de colectare selectivă, de pe marginea șoselei etc.
„Beligeranții” au fost primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, și operatorul de salubritate, Compania Romprest Service SA.
Edilul din Banu Manta a acuzat operatorul de salubritate că ar fi trimis către Primăria Sectorului 1 facturi umflate, pentru servicii care nu ar fi fost prestate și că nu și-ar îndeplini obligațiile contractuale.
Romprest a explicat că tarifele au crescut, anul trecut, pe baza unei Hotărâri a Consiliului Local al Sectorului 1, pentru prima dată după 7 ani de contract, ele nemaifiind actualizate din 2012, și că, în plus, compania a spălat toate străzile cu detergent, în timpul pandemiei, ca urmare a solicitării Primăriei Sectorului 1. Ceea ce a adus, desigur, la costuri suplimentare.
Sorin Velicu, director Romprest, a explicat pentru București FM că operatorul de salubritate a sistat ridicarea deșeurilor din depozitele spontane stradale, pentru a putea menține serviciul de ridicare a gunoiului de la populație, în condițiile în care Primăria Sectorului 1 nu își onora facturile.
În această atmosferă de „război total” cu operatorul de salubritate, sub presiunea grămezilor de gunoi care se adunau pe străzi, primarul Clotilde Armand dădea, pe 17 decembrie, Dispoziția de Primar nr. 3871 prin care „Începând cu data prezentei dispoziții, se desemnează Administrația Domeniului Public Sector 1 în vederea curățării străzilor, aleilor și celorlalte drumuri publice”.
Numai că operatorul de salubritate a formulat împotriva acestei Dispoziții de Primar nr 3871 o Plângere prealabilă nr 6365/23.12.2020, prin care se solicită revocarea Dispoziției Primarului Sectorului 1 nr 3871/17.12.2020.
Temeiul plângerii prealabile este acela al încălcării prevederilor constractului dintre Romprest și Primăria Sectorului 1. Plângere la care compania de salubritate a și revenit.
În plus, Romprest a pornit și procedura de executare silită împotriva Primăriei Sectorului 1, care refuza să plătească așa-zisele facturi umflate.
Desigur, mulți ar putea crede că „războiul gunoiului” s-a încheiat și se va pierde în negura istoriei. Dar acest război continuă sub formă de „război rece”.
Astfel, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local al Sectorului 1 convocată de către primarul Armand pentru joi se află, la capitolul „Diverse”, atât Plângerea prealabilă nr SM/29399/15.01.2121 a Instituției Prefectului prin care se solicită revocarea Dispoziției Primarului Sectorului 1 nr 3871/17.12.2020, cât și procedura de executare silită declanșată de Romprest împotriva Primăriei din Banu Manta.
În adresa Instituției Prefectului, atât către Primăria Sectorului 1, cât și către operatorul de salubritate, se menționează că „potrivit tuturor regulilor aplicabile contractelor de drept civil/comercial – lato sensu – dar și contractelor mixte/contractelor de administrare a bunurilor domeniului public – stricto sensu – în care cel puțin una dintre părți are calitatea de autoritate/instituție publică, cum este și cazul contractului menționat ( … contractul dintre Romprest și Primăria Sectorului 1 n.r.), CLAUZELE CONTRACTULUI AFLAT ÎN EXECUTARE/DERULARE SUNT OBLIGATORII PENTRU PĂRȚI (PACTA SUNT SERVENDA), iar SOLUȚIONAREA DIFERENDELOR apărute între părțile contractului în legătură cu executarea sau încetarea contractului se efectuează tot POTRIVIT REGULILOR ÎNSCRISE ÎN CONTRACTUL RESPECTIV și, în completare, potrivit regulilor legale aplicabile în materie, adică PE CALE AMIABILĂ sau, după caz, de către INSTANȚELE DE JUDECATĂ”.
Dincolo de disputele juridice ale acestui „război rece al gunoiului”, dincolo de discuțiile pe care le vor avea consilierii locali joi și de precizările pe care le-ar putea aduce primarul Armand, ar trebui să ne intereseze „victimele colaterale”.
Pentru că, dacă se va constata că ADP Sector 1 a ridicat deșeuri, care sunt proprietatea Municipiului București, de pe domeniul public, fără a avea licență de operator de salubritate și delegarea serviciului public de salubritate, pe baza unei dispoziții de primar ce încalcă contractul cu operatorul de salubritate, ei bine, în acest caz, Primăria din Banu Manta, adică toți contribuabilii din Sectorul 1, ar putea plăti penalități usturătoare.
În context trebuie să precizăm faptul că, deși am solicitat de peste 30 de zile Primăriei Sectorului 1 o discuție cu un reprezentant care să exprime punctul de vedere al instituției cu privire la problema salurizării și a gestiunii deșeurilor, nu am primit, încă, nici un răspuns.