Vaccinarea amânată cu 10 zile! Vezi pentru cine!

arhiva

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că, începând cu data de 28 ianuarie, se reprogramează cu 10 zile toate persoanele care deservesc activităţi esenţiale, pentru doza I, ceea ce reprezintă 35.304 persoane, având în vedere un deficit de doze de vaccin cu care se confruntă România în acest moment.

„Avem un deficit de doze de 117.000, acest deficit este generat în mare parte de faptul că, în săptămâna 18-24 ianuarie, am recepţionat cu circa 51,3% mai puţine doze decât trebuiau să fie alocate, reprezentând, de fapt 93.340 de doze.

Ca atare, soluţia noastră pentru continuarea campaniei de vaccinare, fără să afectăm doza de rapel, fără să afectăm vaccinarea persoanelor cu boli cronice, fără să afectăm vaccinarea persoanelor cu vârstă peste 65 de ani şi, respectiv, a persoanelor din centrele medico-sociale, din centrele de dializă, persoanele nedeplasabile la domiciliu, va fi următoarea: începând cu data de 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele care deservesc activităţi esenţiale pentru doza I, ceea ce reprezintă 35.304 persoane, vor fi reprogramate în ordinea programării din 28 ianuarie, prima zi va fi va fi 8 februarie.

Practic, persoanele programate în intervalul 28 ianuarie-11 februarie se translatează cu 10 zile mai târziu, începând cu data de 8 februarie, în ordinea programării iniţiale”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, marţi, la Palatul Victoria.

El a precizat că reprogramarea se va face automat, persoanele în cauză urmând să primească un anunţ în acest sens pe sms sau e-mail.

„Reprogramarea se face automat pentru cei din domeniile esențiale care vor fi amânați. Este vorba despre 35.000 de persoane din cele 71.000 care au fost programate de angajatori. Am extras acele persoane care nu au peste 65 de ani și care nu au boli cronice. Este vorba de o perioadă de 10-14 zile”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

De asemenea, acesta a anunţat că persoanele care deservesc activităţi esenţiale reprezintă 32,3% din procentul tuturor persoanelor vaccinate în etapa a II-a.

„În ceea ce priveşte vaccinarea persoanelor din prima etapă, astăzi, 26 ianuarie, sunt vaccinate 209.307 persoane din prima etapă şi mai sunt încă programate 20.790 de persoane în platforma de programare informatică pentru prima doză. Din acest punct de vedere, considerăm că obiectivul pentru etapa I a fost atins.

Ne situăm peste 90% procent de acoperire vaccinală pentru etapa I adresată lucrătorilor din sistemul medical şi social. În ceea ce priveşte etapa a II-a de vaccinare, care a început pe 15 ianuarie, au fost vaccinaţi la acest moment 175.103 pacienţi cu boli cronice şi vârsta peste 65 de ani, în care sunt incluse şi persoanele din centrele medico-sociale şi rezidenţiale, acestea reprezentând practic 17.930 de persoane.

Suplimentar au fost vaccinate 56.999 de persoane care deservesc activităţi esenţiale, din 15 ianuarie până în data de 25, când s-a făcut acest bilanţ, persoanele care deservesc activităţi esenţiale reprezentând 32,3% din procentul tuturor persoanelor vaccinate în etapa a II-a”, a anunţat el în cadrul unei conferinţe de presă.

Medicul a menţionat că, în ce priveşte programările în platforma informatică, din data de 26 ianuarie până pe 15 aprilie sunt ocupate 1.800.000 de locuri pentru vaccinare, totalizând atât prima doză, cât şi doza de rapel.

„Dintre acestea, 73% dintre locuri sunt ocupare de persoane cu boli cronice, respectiv persoane cu vârsta de peste 65 de ani. De asemenea, 27% sunt persoane care deservesc activităţi esenţiale în infrastructura critică a statului. În ce priveşte modalitatea de programare, majoritatea au fost programaţi prin CNP, practic individual, pe platformă sau prin intermediul aparţinătorilor, prin angajatori, prin call-center şi prin medicii de familie, respectivul medicul curant”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a arătat că, din data de 27 decembrie până în prezent, în România, au fost administrate 484.631 de doze unui număr de 459.567 de persoane, dintre care 434.503 persoane vaccinate cu prima doză, iar 25.064 vaccinate şi cu doza a doua. În sistemul de raportare au fost înregistrate în total 1.213 de reacţii comune şi minore, fără a fi înregistrate reacţii majore.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.