Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie: ”Este o prioritate să iasă studiile și să intre gravida în lista recomandărilor pentru vaccinare”

Despre Covid și femeile însărcinate, care sunt riscurile în caz de infectare, despre administrarea vaccinului la aceasta categorie de persoane au aflat Andreea Bratu și Alex Minculescu de la Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie, invitat în matinalul ”Bună dimineața, București!” pe 98.3 și live pe Facebook-ul București Fm, via Skype.

”Nu există o indicație absolută la nivelul Agenției Europene a Medicamentului. La nivelul Guvernului României se recomandă vaccinarea gravidei de la caz la caz. Dacă ar fi să ne raportăm la ce se întâmplă în lume, Agenția Americană a Medicamentului recomandă vaccinarea la gravide. Nu avem studii clare, e un vaccin nou, dar recomandarea Agenției Americane este de vaccinare. În primul rând, avem responsabilitatea a două vieți, după care sarcina e o stare de imunitate scăzută. Momentan, pentru că nu există recomandare oficială din partea Agenției Europene nu este inclusă în categoria de risc. Dacă mă întrebați pe mine, o să avem în următoarele 5-6 luni niște studii publicate și o decizie clară a Agenției Europene”, spune Dr. Chadi Muheidli.

Dacă vrei să afli ce spune despre vaccinuri, dacă vaccinul antigripal este sau nu recomandat pe timpul sarcinii, dacă Pfizer și Moderna afectează fertilitatea, dacă gravidele cu Covid pot transmite virusul copilului, dacă oamenii se tem de virus și afectează dorința cuplurilor de a mai face copii, VEZI VIDEO.

”Până acum, din ce s-a văzut, copiii fac forme extrem de ușoare și sunt mai degrabă purtători, motiv pentru care nu s-au extins studiile. Probabil, vor mai trece 1 an sau 2 până vom avea discuția dacă vaccinăm sau nu copiii. Vorbim acum de o boală care afectează persoanele cu risc sau persoanele peste 65 de ani. Am remarcat pe pacientele mele care au avut Covid pe timpul sarcinii că, în general, dacă nu au boli asociate, se trece destul de ușor. Dar, gravida este o pacientă cu imunitate scăzută. Am avut și paciente care au ajuns la spital, cu tratamentul specific. Din păcate, am avut și o pacientă care a decedat. Au avut timp să salveze copilul, dar, din păcate, mama a murit. Există, deci, și cazuri extreme.

În România, vaccinarea se poate recomanda de la caz la caz. Ținând cont de gravitatea bolii, teoretic putem recomanda unor gravide să se vaccineze, dar nu în primle 3 luni de sarcină și nu în primele 6 săptămâni după naștere. Astea sunt perioadele cele mai sensibile. Și astfel preferăm să evităm orice intervenție externă. În general, fătul nu a fost afectat dacă mama a avut Covid. Până în momentul de față nu am remarcat nicio modificare la copiii născuți din mame care au făcut Covid pe timpul sarcinii. Oamenii au tendința de a fi mai precauți, dar sunt și persoane care spun: oricum stau acasă și poate e mai bine să fac acum copilul. Am avut și genul acesta de atitudine. Gândiți-vă că această pandemie mai rămâne 1 an sau 2. Până la o vacinare de 80%+ a populației va mai trece timp. Ca idee, va fi prezent virusul și vor fi iar vârfuri de pandemie. Totuși, trebuie să ne continuam viața și să mergem înainte. Dacă avem 40 de ani și mai amânăm 2 ani, se poate să fie prea tarziu. Decizia depinde și de alte criterii”, spune medicul.

”Este o prioritate să iasă studiile și să intre gravida în lista recomandărilor pentru vaccinare, pentru că gravida are imunitatea scăzută și e predispusă la boli și la infecții”, concluzionează Dr. Chadi Muheidli.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.