La Mulți Ani, Florin Piersic!

Cel mai iubit actor din România, cel mai charmant bărbat sau, simplu, Mărgelatu’. Sunt doar câteva formule folosite atunci când vine vorba despre Florin Piersic.

Dar, cea mai frumoasă sintagmă îi aparține jurnalistei Elena Loreta Popa  ”Alături de Florin Piersic poţi muta munţii din loc”

Astăzi împlinește 85 de ani. Dar aniversarea sa este umbrită de aceste vremuri. Florin Piersic a scris un mesaj impresionant pe Facebook:

”Copii, e prea multă tristețe în lume. De curând mi-am pierdut un prieten de o viață, Rocco- Grigore Rusu, care a fost răpus de boala asta blestemată, iar o minunata parteneră a mea, se zbate acum între viață și moarte, din același motiv. Vă spun drept: mi se pare cam nepotrivit, să ne ținem de sărbătoriri.
Și dacă nu ne vom vedea față în față, fie pe scenă, fie pe micul ecran, asta nu înseamnă că vă iubesc mai puțin.
Anul ăsta este anul Vărsătorului, așa că sunt convins că ne așteaptă lucruri minunate, numai să trecem odată de perioada asta nefericită. VĂ ROG să aveți grijă de voi și de cei din jurul vostru. Fiți buni unii cu alții și la anul, facem o sărbătorire și pentru 85 și pentru 86 la un loc! E o promisiune!
Vă pup cu dragoste!”

Și chiar dacă nu poate fi sărbătorit, gândurile și urările oamenilor dragi, colegi și colaboratori, dar și ale admiratorilor săi, au venit către el, de la primele ore ale zilei.

Partenera sa de scenă, Medeea Marinescu scrie:

”Sunt 10 ani de când m-am obișnuit ca pe 27 ianuarie (câteodata 26 sau 28), să fiu cu tine pe scenă. Sărăatorind nu doar ziua ta, dar și un nou început al Străinilor în noapte.

Așa că astăzi, de ziua ta, nu pot decât să îți urez să fii din nou, cât mai curând pe scenă, același Pierre(sic) charmant și cuceritor, bucuros să dăruiești și să primești la rândul tău dragostea publicului. Sper să fie căt mai curând!” 

Și dacă nu ne putem bucura de prezența sa pe scenă, amintim câteva repere din prestigioasa sa carieră.

Ne amintim de momentul festiv în care cinematograful Republica din Cluj a primit numele „Florin Piersic”, când actorul și-a făcut apariția pe cal şi îmbrăcat în costumul celebrului personaj Mărgelatu’.

Dar cariera sa cinematografică nu înseamnă doar atât, este una impresionantă, cu peste 50 de personaje, cu roluri diferite create sub bagheta unor regizori importanți.
Debutul pe marele ecran s-a produs în filmul ”Ciulinii Bărăganului”, în 1957, cu rolul lui Tănase. Atunci tânărul actor pășea deja pe Croazetă alături de echipă, pentru că filmul a fost nominalizat la premiile Palme d’Or, în cadrul Festivalului de la Cannes, secțiunea Scenariu și dialog în 1958.

A devenit cunoscut datorită ecranizării ”De-aș fi Harap Alb” (1965), regizat de Ion Popescu-Gopo. Au urmat personaje ce i-au adus popularitatea, e greu să spui dacă a devenit celebru odată cu haiducii săi: Anghel Șaptecai, în trilogia din 71 – ”Haiducii lui Șaptecai”, ”Zestrea domniței Ralu” și ”Săptămâna nebunilor”; cu Pintea, eroul din filmul cu același titlu, și culminând cu Mărgelatu în: ”Drumul oaselor” (1980), ”Trandafirul galben” (1982), ”Misterele Bucureștilor” (1983), ”Masca de argint” (1985), ”Colierul de turcoaze (1986)”, ”Totul se plătește” (1987). Poate e corect să spui că personajele au devenit celebre datorită lui.

Sunt de amintit și aparițiile din filmele istorice. ”Neamul Șoimăreștilor” din 1965, regizat de Mircea Drăgan, Minski este primul său rol de această factură. A jucat și în ”Columna” (1968) – Sabinus, în ”Mihai Viteazul” (1971) – Preda Buzescu, în ”Frații Jderi” (1974) – Cristea Jder.

A fost deseori prezent în distribuții ale unor coproducții: filmul de aventuri franco-român, ”Șapte băieți și o ștrengăriță” (1967), cele două părți ”Kampf um Rom” (1968), sau pelicula româno-italiană ”Cuibul salamandrelor” (1976).

Sigur ați văzut și filmul lui Geo Saizescu ”Eu, tu, și… Ovidiu”, făcut în 78, care aduce și acum audiență televiziunilor.

Ca o închidere de cerc, și ultimul titlu dinainte de 90, în care apare Florin Piersic,”În fiecare zi mi-e dor de tine” (1988), este tot un film al lui Gheorghe Vitanidis, o colaborare fructuoasă de care se leagă întreaga sa carieră.

În anii 2000, filmează pentru regizorul Florin Piersic Jr. în ”Fix alert” (2004) și ”Eminescu versus Eminem” (2005). Cei doi actori nu s-au întâlnit încă pe scenă, deși mulți și-au dorit un astfel de proiect cu succes sigur.

TIFF i-a acordat în 2009 Premiul pentru Întreaga Activitate

Și cei mici îl știu pe Florin Piersic pentru că a împrumutat vocea sa lui Mack, în ”Mașini”, pentru dublajul în limba română a celor două părți din celebrul desen animat. (2006 și 2011)

Pentru aparițiile pe micul ecran, în spectacole de teatru tv, rămân emblematice: ”Visul unei nopți de iarnă” și ”Ultima haltă în paradis”. Lor li se adaugă emisiunile muzicale și de divertisment, al căror număr, probabil, l-a pierdut chiar și protagonistul.

În anul 2009 Florin Piersic înregistrează un disc de autor la casa de discuri OVO MUSIC: „Florin Piersic – Hoinărind printre amintiri în lumea muzicii lui Dan Iagnov”.
Piesele sale în duet cu Angela Similea sunt fredonate și astăzi.

În ceea ce privește teatrul, Florin Piersic și-ar putea găsi loc în clasamente din cartea recordurilor, printre altele pentru spectacole cu peste 1000 de reprezentații. „Oameni şi şoareci” s-a jucat la TNB de 1300 de ori.

Și spectacolul „Străini în noapte”, piesa lui Eric Assous, montată de Radu Beligan, a depăşit de mult o mie de reprezentaţii. Bine, vorbim de un alt registru.

Cariera sa în teatru este legată direct de scena Naționalului. Juca aici, în aceeași stagiune în: „Idiotului” lui Dostoievski, rolul Prinţului Mîşkin; în „Orfeu în Infern” de Tennessee Williams, Val Xavier, în „Din jale se întrupează Electra” a lui O’ Neill, rolul lui Orin și în piesa „Oameni şi şoareci” a lui Steinbeck, Lennie.

Vorbește întotdeauna cu drag și despre spectacolele sale, ”Zbor deasupra unui cuib de cuci” și ”Cartea lui Ioviță”, dar mai ales despre ”Peer Gynt”, poemul dramatic al lui Ibsen, în regia lui Dinu Cernescu, în care juca alături Leopoldina Bălănuţă și Ioana Bulcă. A fost examenul de absolvire, în 57, dar și rolul care i-a deschis poarta Teatrului Naţional din Bucureşti.

În 2019, UNITER i-a acordat Premiul pentru Întreaga Activitate, în cadrul Galei desfășurate pe scena Naționalului clujean.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.