Respirăm greu în Capitală!

Din cauza mastii dar si din cauza poluarii.
In weekend-ul trecut senzorii de monitorizare a poluarii din Bucuresti au fost in…aer. Un aer poluat.
Autoritatile se eschiveaza desi nu este prima data cand acest lucru se intampla.
Agentia pentru protecția mediului a iesit cu un comunicat in care spunea ca e din cauza traficului. Dar traficul este inexistent. Suntem in pandemie. Este o sfidare din partea autorităților, spune Oana Neneciu de la Ecopolis.

Activistii de mediu dau o lupta grea pe acest front de ani de zile.
Beligeranti: ei si autoritatile.
Iar la finalul razboiului, noi avem de platit.

„E nevoie de multa vointa. Trebuie controale dese, inchise locuri unde se produc arderi de deseuri necontrolate. Asta inseamna bani si vointa politica. Pana acum nu se vede nimic. E usor sa faci doar declaratii. Autoritatile nu au instalat un nou senzor de monitorizarea a aerului. Se trimit doar rapoarte lunar. Iar acestea sunt cu date lipsa sau invalidate. Comisia Europeana nu are incredere in ele. Primaria se pregateste de amenzi. Sper sa facem un nou plan de masuri sa nu fim nevoiti sa platim”, explica activistul de mediu.

Un pas inapoi pentru mediu si pentru noi, cei care respiram aer toxic, s-a facut o data cu eliminarea taxei auto.
O taxa pe care cei care iubesc mediul si se lupta pentru el, o doresc.
Ne-au invadat masinile vechi si foarte vechi.

„Taxa auto…sustinem taxarea masinilor second hand. Am avut importuri mari asta pentru ca nu mai avem taxa auto. Programul rabla a adus beneficii, odata cu eliminarea taxei e un program fara sens. Degeaba dai bani pentru masini noi daca nu taxezi masinile vechi. Programul de mediu ar trebui sa subventioneze mediul, nu masinile. Londra un program indraznet, Parisul si-a propus sa elimine total din centrul orasului masinile”.

Oana Neneciu spune ca nu va lasa garda jos insa este un cerc vicios al celor care scriu legi si celor care ar trebui sa le aplice.

„Incercam sa vedem care sunt parghiile legale sa rezolvam. Dar chiar daca sunt legi exista institutii care nu le vor pune in practica: pompieri, politia locala…Dosare penale nu se deschid, se dau niste amenzi anemice. Particulele din aer se pot masura la cateva minute nu trebuie prins nimeni asupra faptului. Exista gospodarii in care se ard deseuri dar marii poluatori sunt lasati in pace”.

Si bineinteles apare intrebarea: ce-ai face daca ai fi intr-o pozitie de decizie?

„As fi foarte atenta la felul in care percepe populatia problema. Oamenii trebuie sa fie informarti corect. Si atunci vor intelege si masurile nepopulare, taxe de mediu… La primarie trebuie facut alt plan de poluare care a fost anulat in instanta. Primaria stie ca trebuie sa mentina masuri necesare pentru mentinerea calitatii aerului. Ce am vazut ca este eficient afara este ca monitorizarea sa se faca cu implicarea statului dar si a platformelor individuale”, spune Oana.

Iubesc mediul dar nu se opresc aici. Fac si altfel de lucruri la fel de importante. Iar pandemia nu ii opreste.

„In Delta facem o scoala de vara de arte si mestesuguri; am facut si un studiu pe deseuri. Mai avem programul „Deltacraft” care presupune sa facem un centru cultural la Letea unde avem noi baza. Incercam sa ne mentinem activitatile si sa ne ducem proiectele la bun sfarsit”, ne da detalii Oana Neneciu.

Si nu se poate ca o astfel de activitate sa nu ia…coronita.
„Am luat premiul intai la Gala Societatii Civile…lucram de 10 ani in domeniu, un premiu meritat”.

Am discutat astazi despre poluare, In Comunitate, cu Oana Neneciu de la Ecopolis.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.