Gelu Duminică (Sociolog): ”Datoria mea este să mă informez și să iau o decizie în baza liberului arbitru”
Articol de , 28 ianuarie 2021, 12:13
Despre vaccin, percepțiile românilor despre vaccinare, fenomenul teoriilor conspirației și provocările României din punct de vedere social au aflat Andreea Bratu și Alex Minculescu de la Gelu Duminică, Sociolog, invitat în matinalul ”Bună dimineața, București!” pe 98.3 și live pe Facebook-ul București Fm, via Skype.
”Discuțiile despre vaccin au existat dintotdeauna. România nu a fost foarte deschisă spre vaccinul HPV și uite că numărul de femei care mor în fiecare an de cancer de col uterin este unul foarte mare față de cel la nivel European. Țările din UE care au adoptat vaccinul sunt pe punctul de a anunța ca sunt aproape de a eradica acest cancer de col pentru totdeauna. Nu arăt cu degetul pe cei care au opinie diferită, ci îi îndemn să își folosească rațiunea”, spune sociologul Gelu Duminică.
”Datoria mea este să filtrez, să mă informez și să iau o decizie în baza liberului arbitru pe care îl am. Atitudinea s-a schimbat în România în bine și se va schimba în bine, pentru simplul motiv că unii dintre noi credem în știință. Alții nu sunt împotrivă, dar doresc să aștepte. Sunt aceeași care credeau în virus înainte, dar ziceau că nu e dracul atât de negru și, când au văzut oameni care mor, s-au speriat. Și mai sunt cei care nu vor dori. În momentul când va veni primăvara, vara, și lumea va dori să călătorească foarte mult, o să vedeți cum o să se vaccineze lumea mai abitir”, punctează Gelu Duminică.
”Cea mai săracă populatie din România sunt tinerii. Asta înseamnă că au o educație mai slabă și sunt foarte ușor de manipulat. Școala produce acum 42% de analfabeți funcționali. Și pe ei îi vedeți promotori ai ideilor 5G. Să ne uităm la societatea pe care o avem acum: e una destul de slab dezvoltată din multe puncta de vedere. În momentul când vom vedea vaccinandu-se înalți prelați ai tuturor cultelor, o să putem vedea cât mai mulți vaccinați. Socieatea românească e destul de sceptică în multe lucruri. Noi nu am fost educați să gândim, să dezbatem. Încă învățăm comentarii despre subiecte. În momentul în care eu sunt învățat să reproduc nu să gândesc, atunci avem aceste efecte în societate”, spune sociologul.
”În momentul în care testarea a fost acceptată la nivel european, din punctul meu de vedere lucrul cu pașaportul de vaccinare este de la sine înțeles că se poate întâmpla.”
Gelu Duminică afirmă: ”Modelul cultural românesc nu este bazat pe dubito. Noi nu știm să căutăm adevărul, noi îl luăm. Trebuie să ne uităm la modele care funcționează.”