Bursele elevilor din sectorul 1 cresc. Proiectul primarului Clotilde Armand a fost respins!

Sursa: Facebook
Consilierii locali PNL și PSD ai Sectorului 1 au întors, aseară, într-o ședință maraton, proiectul privind stabilirea cuantumului burselor elevilor, inițiat de primarul Clotilde Armand.
Ei au ridicat cuantumul burselor de performanță până la 1000 de lei lunar, pentru elevii care au obținut locul întâi la faza națională a concursurilor și olimpiadelor. Locul doi va fi premiat cu 800 lei pe lună, iar locul trei cu 600 de lei, lunar.
Și cuantumul burselor de merit a fost ridicat până la 500 de lei, în funcție de mediile obținute de copii. Aceste măriri de burse au constituit amendamentul consilierilor PNL. Procentajul de 10%, în care ar fi trebuit să se încadreze elevii, pentru a primi burse de merit, a fost înlăturat din forma finală a Hotărârii de Consiliu Local.
Consilierii PSD au susținut prim amendament creșterea cuantumului burselor sociale la 350 de lei pe lună.
Ambele amendamente au fost adoptate, că și întreg proiectul cu votul grupurilor de consilieri locali ai PNL și PSD.
Edilul Clotilde Armand i-a învinuit, într-o postare pe pagina sa de socializare, pe consilierii PNL că și-ar fi bătut joc de proiectele supuse dezbaterii și aprobării.
„Astăzi, grupul PNL și-a bătut joc de fiecare proiect care ar fi făcut comunitatea mai prosperă: regulamentul de digitalizare pentru parcări, reorganizarea de la Poliția Locală prin care eliminam corupția endemică de acolo, reorganizarea Administrației Domeniului Public și proiectul burselor pentru elevi”, scrie Armand.
Ce prevedea proiectul Executivului…
Potrivit proiectului propus de către Executivul Primăriei Sectorului 1 , banii alocați pentru bursele elevilor ar fi urmat să se reducă la jumătate, față de anul trecut. Proiectul introducea, pe lângă criteriul mediilor obținute de către elevi, și un procentaj de 10% în care aceștia pentru a primi bursă de merit.
Primarul Clotilde Armand spune că a propus un sistem mai just…
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, spunea, într-o postare anterioară ședinței de Consiliu de pe pagina sa de socializare, cu privire la proiectul ce stabilește bursele elevilor: „Aducem un sistem nou de burse, care păstrează aceleași sume de bani, dar le repartizează mai corect. Noi vom da bursă maximă celor mai buni elevi din fiecare școală și bursă mai mică celor de la coadă clasamentului. Este un sistem care avantajează liceele defavorizate și descurajează inflația notelor”.
Edilul din Banu Manta mai spunea, în postarea sa : „Propunem să păstrăm nivelul burselor, dar să le repartizam mai just.
Primii 10% din elevii fiecărei unități de învățământ vor primi bursă de merit maximă de 400 de lei. În liceele “defavorizate”, vom permite astfel elevilor mai buni să primească bursă cea mai mare.
Bursele să se acorde degresiv în cadrul fiecărei serii de elevi din fiecare unitate de învățământ, astfel că bursele elevilor clasați în a doua jumătate a clasamentului să fie de numai 150 de lei.
În total, acordăm 14.000 de burse de merit între 400 și 150 de lei. Peste 70% din elevii Sectorului 1 primesc burse de merit.
Bine-înțeles, recompensăm performanță: câte 600 de lei elevilor cu performanțe deosebite la olimpiadele naționale.
În sfârșit, acordăm 3000 de burse sociale de câte 300 de lei elevilor din familii cu venituri scăzute. Toți copii, din București sau de la țară care studiază în Sectorul 1 și au venituri scăzute primesc această bursă;
Legea identifica încă o categorie: burse sociale pentru copii din afară Bucureștiului. Desigur, aceia dintre ei care se încadrează la venituri scăzute beneficiază de bursă de 300 de lei, însă cei care locuiesc în cartiere rezidențiale de lux nu sunt de regulă în această categorie și nu ar fi rezonabil să primească burse sociale de 300 de lei.
În total, vom cheltui peste 21 de milioane de lei pentru peste 19.000 de burse care acoperă semestrul 1 din 2020-2021″, scria Clotilde Armand, înaintea ședinței Consiliului Local al Sectorului 1.
Cifrele spun că se alocă mai puțini bani…
După calculele noastre, însă, potrivit acestui mod de acordare a burselor, propus de către edilul din Banu Manta, alocarea bugetară la acest capitol ar fi scăzut la jumătate față de anul trecut.
Așadar, anul trecut, ultimele burse acordate elevilor au fost în număr de 22556, iar cuantumul s-a ridicat la 43.167 milioane lei.
Pe când, potrivit primarului Armand, anul acesta ar urma ca, pentru 19723 burse, să se aloce numai 21.449 milioane lei. Este vorba, după cum lesne se poate calcula, despre o scădere cu 50% a alocării bugetare pentru bursele elevilor din Sectorul 1.
Ironia sorții face ca majorarea burselor la cuantumul plătit până acum să fi fost stabilită, în octombrie 2016, printr-un amendament al grupului de consilieri din care și actualul primar Armand făcea pe atunci parte.
Cum poate fi un elev de 9,50 egal cu unul de 8,25…?
Cât despre modul „mai just” de acordare a burselor, mulți părinți ai căror copii învață în școli sau licee din Sectorul 1 se întreabă, pe bună dreptate, cât de justă ar fi fost echivalarea unei medii de 8,25, să zicem, dintr-o școală cu una de 9,60, spre exemplu, dintr-o alta, în care concurența este mult mai mare.
Potrivit sistemului de acordare a burselor propus de către Executiv, așadar, un elev cu o medie mai mare ar fi putut să nu intre în cei 10%, în timp ce un altul, cu medie semnificativ mai mică ar fi putut lua „bursă de merit”, pentru că se înscrie în acest procentaj stabilit în mod arbitrar.
În plus, ce mesaj ar fi transmis administrația locală din Banu Manta? Cum încurajează performanța în procesul de învățământ, egalizand forțat, într-o manieră ce amintește de un alt regim din trecut, elevi care se pregătesc la alte niveluri, se întreabă părinții?
Ei spun că Primăria Sectorului 1 ar fi putut, pur și simplu, să ridice ștacheta. Adică să acorde burse de merit numai peste media 9,50 sau chiar numai elevilor cu media 10, încurajând, în acest fel, cu adevărat, performanța în procesul instructiv-educativ.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.