Scandal la Consiliul General! Consilieri opriți să intre în sala de ședințe!

Sursa foto: Adriana Baciu

Ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB) a demarat cu un scandal între un grup de consilieri municipali, care doreau să intre în sala de ședințe, și Poliția Locală a Municipiului București, care le-a interzis accesul.

Desigur, pretextul a fost acela al respectării regulilor de distanțare socială, dar, în condițiile în care sala de ședințe a CGMB este suficient de mare pentru ca toți consilierii municipali să poată avea acces, respectând regulile de distanțare socială, acest episod amintește de mandatul trecut.

Pe atunci, deputatul de București Nicușor Dan, nimeni altul decât primarul Capitalei de astăzi, încerca să pătrundă în sală de consiliu, pentru a lua cuvântul în fața consilierilor municipali, însă era împiedicat tot de către Poliția Locală, sub pretext că nu ar mai fi fost locuri libere în sală.

În vreme ce grupul de consilieri municipali bătea, cu lovituri suficient de puternice pentru a fi auzite de la prezidiu, la ușa sălii de ședințe pentru a primi lumina lucrărilor CGMB, primarul general Nicușor Dan a început prin a adresa condoleanțe familiilor victimelor incendiului de la Spitalul „Matei Balș”.

Edilul șef a deplâns nenorocirea abătută asupra spitalului, dar a ținut să precizeze că toate cele 19 spitale administrate de către Primăria Capitalei au fost inspectate în ceea ce privește securitatea la incendiu, după dezastrul de anul trecut de la Piatra Neamț. Cu această ocazie, nu ar fi fost găsite deficiențe, a afirmat Dan, în deschiderea lucrărilor CGMB.

Pe de altă parte, primarul Capitalei a ținut să infirme zvonurile potrivit cărora incendiul ar fi fost cauzat de instalații improvizate de încălzire. „Nu au existat probleme cu căldura, în ultima săptămână, nici la Spitalul „Matei Balș”, nici la blocurile din jur”, a declarat Nicușor Dan.

Edilul a promis că, în bugetul pe acest an, vor fi prinse atât sumele necesare pentru realizarea unui audit cu privire la siguranța la foc a celor 19 spitale administrate de către PMB, cât și banii necesari pentru intervențiile necesare.

Sursa foto: Circul Metropolitan Bucuresti/Facebook

Consilierii municipali au aprobat, astăzi, și schimbarea destinației Circului de Stat. Acolo vor fi amenajate două centre cu 14 puncte de vaccinare. Pentru organizarea centrelor de vaccinare va fi ocupată doar o parte din clădirea Circului. Restul clădirii, inclusiv sala de spectacol, va putea fi folosit în continuare, a dat asigurări primarul Nicușor Dan.

Consilierii municipali au aprobat, astăzi, și actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru consolidarea a trei clădiri. Este vorba, în primul rând, despre blocul de pe Strada Boteanu 3A-3B, care are 90 de apartamente și o suprafață construită desfășurată de peste 10500 de metri pătrați.

Clădirea, monument istoric clasa B, a fost grav afectată de cutremurul din 1977 și rămâne în picioare numai datorită proptirilor metalice. În plus, terenul pe care a fost construit blocul este unul „de umplutură”, ceea ce face necesară consolidarea de la fundație, a explicat Edmond Niculușcă, directorul Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS).

Consolidarea va avea un cost de 1317 euro pe metru pătrat, deoarece clădirea este monument istoric și inclusiv diriginții de șantier trebuie să fie dintre cei agreați de către Ministerul Culturii, a mai declarat Niculușcă în fața consilierilor municipali.

„Boteanu 3A-4B este unul dintre cele mai mari imobile pe care Primăria Capitalei le poate consolida în a doua jumătate a anului 2021”, a spus șeful de la AMCCRS.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Un alt proiect de consolidare ai cărui indicatori tehnico-economici au fost reactualuzați este cel al clădirii de pe Bd. Nicolae Bălcescu nr 32-34. Aceasta are o suprafață desfășurată de aproape 7000 de metri pătrați și 48 de apartamente. Costul consolidării va fi de 768 euro pe metru pătrat.

În fine, consolidarea clădirii de pe Calea Victoriei 101 va costa 847 euro pentru fiecare dintre cei 7780 de metri pătrați. Blocul are 100 de apartamente. Pentru fiecare dintre aceste trei clădiri, consolidarea va dura 24 de luni.

Proiectele au fost blocate de la nivelul anului 2005 și, de aceea, a fost necesară reactualizarea indicatorilor tehnico-economici, a precizat Edmond Niculușcă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.