VIDEO: Povestea celor 100 de povești difuzate online de Naționalul craiovean. HEKTOMERON
Articol de andreiabarsanbfm, 30 ianuarie 2021, 13:48
HEKTOMERON este un proiect internațional unic în lume, creat de echipa Teatrului Național ”Marin Sorescu” din Craiova, în colaborare cu 100 de regizori din 100 de țări.
Fiecare poveste din Decameronul lui Boccacio este transformată într-un spectacol de 14 minute. Aceste micro-spectacole/solo performance se difuzează, zilnic, în regim de live streaming din Sala “I.D. Sîrbu” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.
Pentru fiecare episod repetițiile se desfășoară online, în două etape, asemenea unei producții clasice: în prima etapă, regizorul lucrează numai cu actorul, iar în etapa a doua se trece la scenă, unde se construiesc luminile, se calibrează sunetul, se “fixează” mișcarea etc. Grație online-ului, regizorul, indiferent de țara în care se află, poate coordona repetițiile ca și cum ar fi în sală.
Rețeta trebuie respectată de fiecare creator în parte: o poveste, un singur actor, câteva elemente de recuzită și efectele vizuale sau sonore obținute cu ajutorul tehnologiei – a explicat Vlad Drăgulescu, directorul artistic al tearului, în emisiunea Spectacol @București.Ro.
HEKTOMERON a debutat pe 15 ianuarie 2021 și se va desfășura până în 24 aprilie 2021 – data la care este programată cea din urmă poveste.
Primul interpret a fost Adrian Andone.
”Pentru actor este o provovare dusă la extrem”, ne-a mărturisit, în emisiune.
Cei doi invitați ne-au povestit despre modul în care s-a conturat acest proiect și ce înseamnă tot acest laborator de creație, de la prima întâlnire cu regizoul și până la spectacolului live, pe care noi îl putem urmări din fotoliul de acasă.
O singură carte, o singură trupă de actori, dar 100 de viziuni diferite. Sunt regizori chiar din toate colțurile lumii, din Italia dar și din Botswana, din Spania dar Africa de Sud, din Grecia dar și din India. Găsiți pe www.tncms.ro programul complet, numele și țara din care vine fiecare regizor, alături de numele actorului care vă spune respectiva poveste.
Episoadele se difuzează în regim de live streaming, pe www.hektomeron.com., câte unul pe zi, iar orele de difuzare se regăsesc atât în website-ul evenimentului cât și în website-ul Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova:
Puteți revedea oricând episoadele care s-au difuzat deja, pe aceeași platformă. Accesul este gratuit.
Iar la finalul proiectului, vine “Ziua Hektomeronului”, toate cele 100 de povești vor fi reunite sub forma unui maraton de 25 de ore de teatru. Cum se va desfășura el, aflați tot din emisiune.