VIDEO: Anca Lupeș – „Artistul este directorul general al acestei companii care este cariera lui”
Articol de , 1 februarie 2021, 12:07
Despre cine va reprezenta România la HEMI Music Awards, un program de talente pentru muzicienii care vor să-și dezvolte o carieră internațională, cum se va desfășura evenimentul, care este importanța business-ului în industria muzicală au aflat Andreea Bratu și Alex Minculescu de la Anca Lupes, Fondator Mastering the Business Music, invitată în matinalul „Bună dimineața, București!” pe 98.3 FM și live pe Facebook-ul București FM, via Skype.
„HEMI Music Awards este unul dintre proiectele HEMI, un proiect european internațional care adună 10 parteneri din 9 țări din Europa Centrala și de Est, care își propun să crească mobilitatea artiștilor și nivelul lor de profesionalizare.
Trăim în epoca în care nu mai poți fi doar artist și trebuie să înțelegi și partea de business a carierei tale. HEMI nu este doar un concurs de muzică, ci unul care își propune să identifice artiștii care sunt cei mai gata de export.
Un artist 1export ready” este unul destul de consacrat în teritoriul propriu, are experiență de cântat în afara granițelor, are un plan foarte clar legat de viitor, care ne arată nouă ca este un artist pregătit și organizat”, explică Anca Lupeș.
„Pentru cei 3 câștigătiori se acționează pentru a-i sprijini în cariera lor. Pentru ei va exista și un mini turneu. Sperăm din suflet să îl poate face – dacă ne lasă Covid-ul. HEMI se va mai întâmpla și în anii următori, aceasta este prima ediție. Au fost 285 de artiști din toate cele 9 teritorii din care a trebuit să alegem 27.
Au fost aleși de jurii internaționale. Înscrierea a fost la îndemâna absolut oricui. Ieșirea în afara granițelor a unui artist foarte mare dintr-un teritoriu nu e chiar așa de simplă. Pentru că se duc într-o țară în care nu îi știe nimeni și o iei de la zero și atunci nu multora le place ideea”, spune Anca.
„Toată lumea își imaginează că artiștii o țin într-o distracție continuă, dar nu este deloc așa. Se muncește foarte mult în interiorul industriei muzicale. E foarte multă muncă a artistului și a unei întregi echipe. Sunt multe lucruri pe care un artist le face și oamenii nu le știu. Toți artiștii din lumea asta muncesc și mai mult după ce au scucces, pentru că trebuie să se mențină la nivelul de succes obținut.
Ai noștri sunt la fel de talentați ca și ai lor, doar că ai lor au fost mai mult la școală. La noi, primii pași s-au făcut în 1996, America are o industrie muzicală care vine din anii 1930. E o diferență de investiție. Sunt multe de spus. Noi suntem o țară de tradiție de piraterie adâncă. Treaba asta s-a înrădăcinat și cumva oamenii nu apreciază muzica la fel de mult ca cei care nu au trecut prin treaba asta. Nu există același nivel de educație profesională. Oamenii trebuie să înțeleagă exact mecanismul din spatele acestei industrii.
Pandemia asta a făcut un lucru bun: au apărut așa de multe evenimente profesionale în online și multă lumea a participat la workshop-uri care s-au făcut. Lucrul acesta o să ajute foarte mult pentru viitor. Artistul este directorul general al acestei companii care este cariera lui”, punctează Anca Lupeș.