VIDEO: Oameni care fac lumea mai frumoasă!

Lumea în care trăim este o lume complexă unde lucruri bune și mai puțin bune, unele chiar foarte rele, se întâmplă în jurul nostru. Cel mai des, mai toată lumea pare a vedea doar lucrurile rele. Totuși există și multe lucruri și întâmplări frumoase, dar care adesea trec neobservate.

Silvia Boeriu este unul dintre organizatorii „Galei Participării Publice”. Anul acesta a ajuns la cea de-a 10-a editie. Gala este dedicată oamenilor obișnuiți care se implică pentru a rezolva problemele comunității în care trăiesc, atrăgând atenția autorităților și, la nevoie, chiar făcând presiuni asupra lor.

Pentru aceasta îți trebuie multă energie și perseverență, chiar dacă este vorba despre salvarea unui spațiu verde, curățarea unui parc, schimbarea unei legi care nu mai corespunde realităților din zilele noastre și multe fapte mărunte care schimbă mult viața unei comunități. Astfel, la „Gala Participării Publice” sunt premiați acei eroi locali pe care îi întâlnim mai des decât credem.

De exemplu, Asociația „Hai cu bicla” a făcut demersuri publice pentru ca autoritățile să construiască un ponton în Parul Herăstrău deoarece bicicliștii erau nevoiți să treacă peste o cale ferată, iar în decursul timpului acolo s-au petrecut multe accidente.

Un alt exemplu este Parcul Văcărești. Acesta era un teren viran, sălbatic, cu o faună complexă dar în pericol să dispară. Membrii unor asociații s-au implicat, iar astăzi avem parcul natural pe care îl cunoaștem.

Înscrierile la Gală sunt încă deschise, iar criteriile sunt simple: se pot înscrie cetățeni, grupuri civice și organizații neguvernamentale care au desfășurat în anii 2019 și 2020 inițiative civice și campanii de advocacy, prin care au determinat autoritățile publice să rezolve diverse probleme ale comunităților.

Totodată, se pot înscrie grupuri sau organizații care reușesc să determine schimbarea unor legi nedrepte, care vizează subiecte de interes general: educație, sănătate, protecția mediului etc.

Altă inițiativă care este premiată este aceea de a convinge autoritățile să dea niște norme de aplicare a legilor cât mai aproape de realitate. Sunt multe legi promulgate dar care nu au încă publicate normele de aplicare.

Anul acesta vor fi 10 premii, iar votul publicului este cel mai important. La „Gala Participării Publice” nu există anul acesta categorii. Cei care se luptă să schimbe legi, să facă mai bine viața semenilor sunt implicați în proiecte foarte diferite.

Anul acesta juriul și organizatorii galei vor merge „acasă” la premianți. Va fi acolo o mică ceremonie de premiere care va fi transmisă live pe facebook. Va fi și un premiu, o statuetă care să se potrivească cu faptele premiate.

Ideea a pornit de la fraza pe care o auzim adesea de la cei care au astfel de inițiative civice: „N-o fac ca să îmi ridice cineva statuie”.

Totuși, mesajul galei 2021 este „Facem statuie oamenilor civici” pentru că premianții acestei ediții vor primi acum o mică statuetă.

Experiența celor care au avut inițiative dintre cele mai diverse ar putea fi de ajutor altora care doresc să schimbe ceva și să facă mai bună viața comunității în care trăiesc.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.