VIDEO: Unde sunt oamenii legii atunci când este nevoie de ei?

Sursa foto: Radu Şofran

„Poartă mască! Fii responsabil! Poartă mască pentru a-i îndemna și pe alții să o poarte!”.

Cu toții avem deja întipărit în sistemul limbic, în hipocampi, acest anunț care rulează în mijloacele de transport și face parte din campania de conștientizare lansată de Guvernul României în lupta împotriva pandemiei.

Ei bine, nu chiar cu toții…

Personajul din imagine este un om al străzii care își face veacul de obicei, de ani de zile, în zona Pieței Domenii, iar astăzi probabil că a avut chef de o plimbare…

S-a urcat într-un autobuz al liniei 300, la stația „Banu Manta”. De cum s-a urcat în autobuz, și-a dat jos masca soiasă care îi atârnase, până atunci, sub nas.

A început să își șteargă mucii cu mâinile și să se țină, evident, „de barele de susținere, pentru a evita accidentările”, așa cum ne îndeamnă un alt anunț care rulează în mijloacele de transport în comun.

Ca și cum asta nu ar fi fost de ajuns, personajul a început să și scuipe, cu naturalețe, pe jos.

L-am interpelat și i-am cerut să nu mai flegmeze și să își pună, totuși, masca, așa jegoasă cum era. A răspuns doar prin niște onomatopee neinteligibile și prin niște semne care parcă îmi cereau să aștept.

S-a îndepărtat de mine, dar s-a apropiat de doi domni mai în vârstă care stăteau pe scaune. Nimeni, nici un pasager din autobuz, care era plin, nu a mai avut nicio reacție.

Personajul în cauză a continuat să călătorească, comportându-se la fel, până la stația „Clăbucet”.

Doamnelor și domnilor, am înțeles că suntem un popor care nu dorește să se implice în confruntări, pe principiul mioritic al non-combatului. Înțeleg și că bietul om poate „nu are toată țigla pe casă”, cum se spune în popor.

Pot să înțeleg chiar și faptul că instituțiile de ocrotire socială nu pot, din punct de vedere legal, și poate nici nu vor să își asume răspunderea față de soarta unor asemenea persoane.

Ceea ce nu pot să înțeleg este unde ne sunt organele de ordine…

Omul acesta a călătorit aproape de la un capăt la altul al liniei 300, adică preț de vreo 7-8 stații. Nu a fost deranjat de nici un controlor, polițist, jandarm, polițist local etc.

Și, în aceste condiții, alți călători se vor urca în autobuzul respectiv, vor respira aerul poate contaminat, vor pune mâinile pe barele unse de acest personaj, vor călca în flegmele respective, fără să aibă habar măcar de „cadourile” pe care le-ar putea primi…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.