Mihai Mereuță (Habitat): Cartea de imobil este obligatorie!

Sursa foto: Mircea Apostolescu

În ultima vreme, în blocurile „comuniste”, în care locuim cei mai mulți dintre noi, apar din ce în ce mai des situații tensionate legate de avarii la instalațiile de apă, scurgere sau gaze.

Aceste avarii sunt, din ce în ce mai des, imposibil de reparat, din cauza apartamentelor nelocuite. În multe cazuri, foștii proprietari, care au locuit zeci de ani în blocul respectiv, au decedat. Urmașii lor, care au moștenit apartamentul, sunt plecați în străinătate, la mare distanță de țară – în Franța, Canada, Australia, Statele Unite etc.

Noii proprietari plătesc întreținerea și celelalte angarale ale apartamentului, precum impozitul, prin mijloace electronice, pe internet, dar administratorul condominiului și președintele asociației de proprietari nu au datele de contact ale niciunei persoane care să permită accesul pe proprietate, în caz de avarie la instalații.

În aceste condiții, singura soluție este aceea de a opri apa sau gazele pentru întreaga coloană afectată. Până când? Pe termen nelimitat, până la remedierea avariei …

Președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat” Mihai Mereuță a declarat, pentru București FM, că problema este una reală cu care se confruntă multe asociații de proprietari, nu doar din București, ci din toate orașele țării.

Astfel, dacă, în București, numărul apartamentelor nelocuite din blocurile vechi s-ar ridica, fără exagerare, până la 20%, în alte orașe mai mici din țară, de unde oamenii sunt plecați la lucru în străinătate, această proporție poate ajunge chiar până la 40%, susține șeful de la „Habitat”.

Mihai Mereuță a mai declarat pentru București FM că, în continuare, potrivit legislației în vigoare a locuirii – Legea 196/2018 a Asociațiilor de proprietari, și a celei privind evidența persoanei, există obligativitatea completării cărții de imobil, pentru fiecare condominiu. Noul proprietar are obligația de a se înregistra în cartea de imobil a blocului, în cel mult 15 zile de la dobândirea proprietății, spune Mereuță.

Odată cu prezentarea titlului de proprietate, administratorul sau președintele asociației de proprietari ar trebui să ia și datele de contact ale noului proprietar al apartamentului respectiv.

Administratorul blocului sau președintele asociației de proprietari nu mai pot solicita copii după cartea de identitate a proprietarilor, deoarece acestea includ CNP-ul persoanelor care este protejat prin GDPR, însă pot solicita datele de contact ale proprietarilor.

Proprietarii au obligația de a repara avariile la instalațiile proprii și de a permite accesul în apartamente pentru remedierea avariilor la instalațiile comune, dar, în lipsa proprietarilor, accesul pe proprietate, chiar și pentru remedierea unor avarii la instalații se poate face numai în prezența Poliției.

De aceea, este bine ca asociatiile de proprietari să păstreze o relație de colaborare apropiată cu polițistul de proximitate. Și, cu concursul acestuia, să procedeze la verificarea periodică a cărții de imobil și a persoanelor care locuiesc efectiv în blocul respectiv, recomandă președintele Ligii „Habitat”.

Mihai Mereuță mai spune că poliția ar trebui să ofere concursul asociațiilor de proprietari, în cazul apariției unor avarii și a imposibilității accesului într-un apartament, pentru că situația poate degenera, de la o simplă avarie la o țeavă de apă la un caz de forță majoră.

„Nu trebuie să ne lase descoperiți (… poliția n.r.) în asemenea situații. Gândiți-vă că se poate sparge o țeavă, apa poate ajunge la instalația electrică a apartamentului respectiv – la prize, sau a celui de dedesubt – la panoul electric, și se poate declanșa un incendiu. Am văzut situații cu o țeavă spartă la etajul 7, iar apa curgea până la parter”, spune Mihai Mereuță.

Presedintele Ligii „Habitat” mai atrage atenția asupra faptului că toți proprietarii din imobil au un drept de coproprietate comună indiviză asupra tuturor părților comune ale blocului, începând cu scările de acces, liftul, părțile comune ale instalațiilor de apă, scurgere, gaze și până la acoperiș, la terasă. De aceea, fiecare proprietar ar trebui să se îngrijească de aceste părți comune fără de care proprietatea sa individuală nu poate exista, explică Mihai Mereuță.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.