VIDEO: Afecțiunile autoimune ale sistemului de sănătate!
Articol de cristina.toma, 3 februarie 2021, 18:42
În timpul pandemiei, sistemul de sănătate din țara noastră și-a arătat problemele, iar multe dintre acestea trenează de ani de zile.
Invitata emisiunii „În Comunitate” de astăzi a fost doamna Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.
Vaccinul salvator a apărut, iar printre cei care trebuie să se vaccineze cât mai repede sunt cei care au boli autoimune și boli cronice. Nu se știe care este durata pe care acest vaccin ne apără de coronavirus, iar suprizele pot apărea atunci când vor exista și rezultatele primelor studii clinice.
Din păcate, problema nu este aceea că oamenii nu ar dori să se vaccineze sau că ar fi suspicioși față de vaccin, ori că organizarea vaccinării nu ar fi bună.
Companiile farmaceutice care îl fabrică nu pot să facă atât de multe doze de vaccin într-un timp atât de scurt.
În ultimele luni virusul a suferit mutații indiferent de climă. De aceea, acum este mai important decât oricând să ne protejăm și să respectăm toate măsurile impuse de acastă situație: purtarea măștii, folosirea unui dezinfectant, spălarea riguroasă a mâinlor.
În aceste condiții, pacienții cu afecțiuni autoimune caută să își păstreze o sănătate cât mai bună pentru a nu aglomera unitățile spitalicești.
Pe de altă parte, cei care au afecțiuni cronice trebuie să învețe să se protejeze, mai ales cei tineri care au astfel de afectiuni ar trebui să evite locurile și evenimentele unde se adună mulți oameni.
De asemenea, pacienții cu afecțiuni cronice trebuie să se informeze și cât mai bine despre vaccin și posibilitățile de vaccinare.
În primul rând ei trebuie să știe că vaccinarea nu este obligatorie. Pentru pacienții cu afecțiuni autoimune nu există referiri în nici unul din prospectele vaccinurilor apărute, însă medicii au început să se intereseze și să facă studii.
Astfel, pacienții cu boli asutoimune nu au contraindicații la vaccin, dar trebuie să ia legătura cu medicul curant înainte de a se vaccina și să întrebe ce indicații și contraindicații există în fiecare caz.
De exemplu, nu trebuie să se afle într-un puseu de boală, ci într-o stare controlată și stabilă. De asemenea, în anumite cazuri depinde și de medicamentele indicate pentru afecțiunea autoimună, iar în unele cazuri trebuie întreruptă cu câteva zile înainte de a face vaccinul, inclusiv rapelul, și apoi reluarea tratamentului la o săptămână.
Problema nu este vaccinul, ci medicamentele luate de o persoană sau alta. În afecțiunile autoimune există foarte mulți anticorpi, diferiți de la o persoană la alta, de la boală la alta, iar unii dintre ei pot încetini acțiunea vaccinului.
În mod normal persoanele cu boli autoimunde, atunci când doresc să se înscrie pe platforma de vaccinare, sunt recunoscute dacă se află în baza Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Din păcate nu s-a întâmplat mereu așa și au mai fost scăpări.
Rozalina Lăpădatu este de părere că existența registrelor de pacienți cu afecțiuni autoimune ar rezolva mai ușor astfel de probleme.
De obicei, persoanele cu boli cronice se alfă într-o evidență doar dacă sunt incluse în programe naționale. Dacă un pacient cu o afecțiune cronică își cumpără medicamentele din banii lui și nu se află în nici unul dintre aceste programe, el nu apare ca având o boală cronică.
În aceste registre apar doar pacienții cărora li se decontează medicamente scumpe. Ideal ar fi ca medicii de familie să trimită liste cu pacienții și diagnosticele lor, iar pe baza acestei liste pacienții să fie înscriși automat pe paltforma de vaccinare, astfel încât pacienții să se regăsească ușor.
În continuare nu sunt locuri pe platformă, aceasta nu funcționează. Unii pacienți aflați în această situație au încercat să se programeze singuri, sunând la Direcția de Sănătate Publică.
În această situație persoanele care au afecțiuni cronice trebuie să consulte în permanență platforma și să vadă dacă nu s-a mai eliberat un loc în București sau în împrejurimi. În cazul vârstnicilor problema este și mai complicată deoarece majoritatea nu știu să folosearscă nici măcar internetul.
O idee ar fi ca pacienții cu afecțiuni cronice să vină la vaccin cu actele medicale și cu ajutorul lor să se poată înscrie pe platforma. Au fost și bolnavi cronici care au reușit să se înscrie și chiar s-au vaccinat.
Cu toate aceste sincope, campania de vaccinare merge destul de bine, la acest capitol România aflându-se într-o situație destul de bună a vaccinărilor la nivel european.