VIDEO: Digitalizarea României

Dacă altă dată vedeam viitorul ca o lume foarte tehnologizată în genul celei descrise de literatura științifico-fantastică, iată că pandemia ne-a forțat să transformăm acest vis frumos în realitate.

Pentru ca lucrurile să se schimbe este nevoie de intervenția bine temperată a oamenilor, iar „ca să obținem alte rezultate ar trebui să gândim puțin altfel”, ne-a spus Ciprian Teleman, ministrul Cercetarii, Inovării și Digitalizării, invitatul de astăzi „În Comunitate”.

Adesea vedem funcționari cărora computerul ar trebui să le ușureze munca dar, în realitate, pare că le-o îngreunează. E posibil ca acest lucru să ne arate că este nevoie și de o schimbare în educația românilor.

Ministrul Ciprian Teleman a precizat că este nevoie de mai multe planuri de redresare.

O primă măsură ar fi aceea de remediere a nevoii actuale a utilizatorilor, fie ei cetățeni sau mediu economic. Pentru aceaste redresări vor fi folosite fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență, precum și pentru lărgirea bazei digitale guvernamentale.

Totuși, pentru toate acestea este nevoie și de o reformă, chiar dacă unele lucruri s-au mai făcut într-un mod reactiv pentru că nu a fost altă soluție, fără a avea un standard pentru soluțiile găsite. Este nevoie ca totul să fie luat de la început.

Este necesar să avem o imagine unitară a datelor guvernamentale după care să fie făcute niște standarde, pentru ca de aici mai departe orice aplicație nouă să se conformeze acelor standarde: standard de structură a datelor, cataloage, tipuri de baze de date. Acesta ar fi punctul de plecare pentru ca, într-o perioadă rezonabilă de timp, să avem infrastructură.

La fel de importantă este și componența educațională. Se știe că dintotdeauna cine este interesat de ceva anume învață, un exemplu fiind antreprenorii care au trebuit să se adapteze la noi condiții și să învețe lucruri noi. De asemenea, dotările din instituțiile de stat trebuie si ele aduse la zi, exemple fiind acele cozi care s-au format deoarece „a picat serverul”.

Astfel de întâmplări vor deveni o amintire dacă românii vor folosi banii din programul amintit mai sus și vor profita de această oportunitate care apare poate odată într-un secol.

O treime din suma alocată prin acest fond va fi destinată „rezilienței digitale”, adică întăririi capacității de răspuns la orice atac digital, atât la nivel guvernamental cât și în rândul agenților economici și a consumatorilor casnici.

Astfel că, banii puși la dispoziție de UE vor trebui cheltuiți cu multă atenție. Tot ceea ce ministerul va cumpăra din mediul privat va trebui să fie independent de furnizor.

Un alt lucru la fel de important este democratizarea accesului la aceste contracte. Astfel, orice companie, indiferent de mărimea ei, dacă oferă servicii de calitate să aibă acces la contracte.

Din păcate, de-a lungul anilor, în spațiu public a fost creată ideea că la astfel de contracte nu pot avea acces decât anumite firme, iar criteriul poate ar trebui puțin schimbat astfel încât statul să aibă prețul cel mai mic.

De asemenea, mai sunt și alte planuri, printre care se află: adoptarea codului  comunicațiilor, definitivarea unei strategii naționale pentru smart city, organizarea licitațiilor pentru frecvențele 3G, strategie națională pentru o radiodifuziune digitală etc.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.