Spitale de urgenta de interes national, minge de ping pong intre primarii!

2002: Spitalele din București au trecut, în proprietatea publică a Municipiului București.

2021: Consiliul local al sectorului 1 hotaraste:

Art. 1. Se aproba transmiterea din administrarea Consiliului Local al Sectorului 1 a terenurilor si cladirilor aferente a 4 spitale in administrarea unitatilor sanitare publice respective.

 

 

Primarul Clotilde Armand a declarat că cele patru spitale au trecut din administrarea Sectorului 1 în cea a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Consilierii locali de la Sectorul 1 au luat decizia punând în aplicare o hotărâre din 2010, bazată pe o decizie a Curţii de Conturi.

Mai mult, Armand face referire la Hotărârea de Guvern numărul 114 din 2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, unde se spune că aceste unităţi sunt finanţate integral de stat.

“Nu s-a tăiat nimic. În şedinţa de ieri s-au trecut 4 spitale din administrarea Sectorului 1 în administrarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti”, a scris aceasta pe un cont de socializare.

Problema este ca nici reprezentantii celor 4 unitati sanitare, nici cei ai Ministerului Sanatatii nu au fost anuntati de nimeni, nimic, nici inainte, nici in timpul, nici dupa ce a fost luata aceasta decizie.

La fel, au fost luati prin surprindere si reprezentantii Primariei Generale.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, pe aceeasi retea de socializare, că poate prelua administrarea celor patru spitale mari situate în sectorul 1, dacă va fi asigurată finanţarea acestora.

“Înţeleg că există dorinţa, în ultima vreme, a transferului unor obiective dificil de administrat, către Primăria Capitalei. Eu sunt absolut deschis să administrez cât mai multe lucruri care privesc calitatea vieţii bucureştenilor, doar să fie asigurată finanţarea către Primăria Municipiului Bucureşti pentru asta. Dacă cineva nu se poate ocupa de aceste proiecte şi instituţii din Capitală, atunci eu declar că vreau să le administrez împreună cu echipa Primăriei, cu condiţia să ni se asigure banii necesari”.

Cine sa finanteze peste noapte cele 4 Spitale, toate de Urgenta, toate de interes national?

Cum bugetele pentru anul in curs au fost facute si nimeni de la institutiile in curtea carora se arunca aceste spitale nu a alocat fonduri pentru cheltuielile lor administrative, e posibil sa avem o alta problema. Mare! Pentru ca aceste cheltuieli nu sunt deloc de neglijat!

Liderul consilierilor PSD de la Sectorul 1, Cristian Tudose, spune că, prin hotărârea votată de consiliul local, preluarea terenurilor şi a clădirilor de către cele patru unităţi spitaliceşti înseamnă că pe viitor cele 4 spitale trebuie sa se autofinanţeze.

Ori, spitalele, nu au din ce! 

Prof. Dr. Monica Pop, fost manager al Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice din București

(Spitalul are 175 de salariați și 142 de paturi. Cuprinde trei corpuri de clădire, un corp fiind declarat clădire istorică. Spitalul este monoprofilat în specializarea oftalmologie, unicul de acest gen din țară și cel mai mare din Europa de Sud-Est. Asigura urgente oftalmologice 24h/24h , 7 zile/7zile, cu 3 linii de garda medici oftalmologi si 1 linie de garda ATI).

“Mi se pare o hotarare absolut incredibila. Pentru noi acei bani erau foarte importanti pentru ca primaria ne platea utilitatile si mai era si o alocatie bugetara pe care o rezolvau ei, dar la dorinta noastra. Era o alocatie bugetara anuala si ne intrebau ce am dori sa facem cu acesti bani. Era vorba de cladire, reparatii…aceste 4 spitale sunt de referinta nationala. Pentru o casa, utilitatile sunt costisitoare, dar pentru un spital de 7 etaje cum suntem noi sau celelalte cum e “Grigore Alexandrescu” spital pavilionar, Floreasca e si el atat de mare… Vorbim despre utilitati ca energie electrica si termica. Acesti bani nu sunt prevazuti in buget, atata timp cat ii platea primaria. Daca rămânem fara aceste resurse, spitalele nu vor mai putea functiona. Niciunul dintre ele. Daca se intampla asa ceva, realmente trimitem pacientii la primarie sa ii rezolve doamna primar”, a.declarat dr Monica Pop pentru Bucuresti FM.

Lidia Constantinescu, managerul Spitalului Clinic de Chirurgie Plastica Reparatorie si Arsuri

(Singurul spital de specialitate care ofera tratamentul complex pentru arsuri de orice gravitate pentru pacientii adulti din Romania si din toata tara.
Una dintre clinicile de top in domeniul Chirurgiei Plastice si Microchirurgiei Reconstructive, colectivul de medici realizand interventii complexe de replantari de membre si degete amputate, transplant liber de tesuturi pentru acoperirea defectelor complexe si extinse, precum si de reconstructii functionale.)

Intrebata la un post de televiziune daca a anuntat-o cineva despre aceasta hotarare, a raspuns: 

„Nu am avut nicio discuție. Eu am încercat să vorbesc cu doamna primar imediat după instalarea dumneaei, am depus un memoriu la primărie, am depus un memoriu la direcția care se ocupa de administrarea unităților școlare și a spitalelor, același l-am depus și doamnei primar. Nu a luat legătura cu mine decât peste vreo două săptămâni. Am primit un telefon în care m-a întrebat care este situația spitalului, i-am expus-o, care nu este cea mai fericită în acest moment și mi-a spus că încearcă să facă ce se poate. A doua zi m-a sunat înapoi, mi-a zis să retrimit o cerere de finanțare către Direcția de Administrare a Spitalelor, care nu s-a încheiat în niciun fel. Nu am primit niciun fel de finanțare de la Consiliul Local al Sectorului 1“, a precizat Lidia Constantinescu.
” E nevoie si au fost solicitati bani pentru ATI, pentru saloane din sectia de arsi, pentru laborator, pentru mai multe locatii in care se infiltreaza apa si ploua pe patul unde ar trebui sa stea pacientul.
Am avut (dupa hotararea consiliului local) intalniri cu cei doi viceprimari ai primariei capitalei, cu domnul ministru Voiculescu. Cei doi viceprimari mi-au spus ca se va face un grup de lucru intre directia juridica, directia de patrimoniu si ASSMB si reprezentanti ai ministerului sanatatii pentru a se gasi o solutie juridica, care sa poata permite finantarea ori de catre primarie, ori de catre minister .
„Nici primaria generala, nici ministerul nu au stiut ca se va intampla asa ceva. Au fost si ei surprinsi.
PMB nu si-a dat si nici nu putea sa-si dea acordul in conditiile in care nu aveau dreptul sa faca acest lucru.
In mod normal ar fi trebuit sa existe o hotarare a Consiliului General si ar fi trebuit sa existe o Hotarare de Guvern. pentru ca e nevoie de o Hotarare de Guvern”.

Conf. Dr. Alexandru Ulici, managerul Spitalului de Urgenta pentru Copii “Grigore Alexandrescu“

(Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” este cel mai vechi spital pentru copii din România, dat în folosinţă în anul 1886. În spital funcţionează 10 secţii clinice şi numeroase compartimente medicale, 19 departamente însoţitoare şi 17 ambulatorii de specialitate. Anual sunt realizate peste 200.000 de consultaţii, sunt internaţi peste 30.000 de copii cu vârste între o zi şi 18 ani, iar peste 60% dintre cazuri constituie urgenţe medico-chirurgicale. “Grigore Alexandrescu” face parte din Complexul de Spitale de Urgenţă din Bucureşti (şase în total, dintre care două pentru copii) şi asigură urgenţele pentru peste 1.200.000 de copii din toată ţara.)

“Noi nu stim daca a fost data administrarea catre PMB sau a fost data catre spital, ca a circulat si aceasta informatie. Nu am reusit sa luam legatura cu nimeni sa ne spuna despre ce este vorba dar discutia merge in doua directii: catre Primaria Municipiului Bucuresti sau catre spital. Catre PMB, daca aceasta are buget alocat pentru aceste spitale sau poate sa faca rectificare bugetara, e posibil sa nu fie nici o diferenta ca bani. Daca se da catre spitale, nu prea imi dau seama cum pentru ca legal, aparent, nu ar fi posibil, dar nu sunt jurist ca sa pot sa ma pronunt. Cel mai mult se pierde in ceea ce priveste actele normative pe care primaria trebuia sa le furnizeze si in special actele de demolare a cladirilor care sunt deja casate si care asteapta sa fie demolate pentru a se putea construi cladirea noua in care este prevazut un Centru de mari arsi pentru copii si restructurarea serviciului chirurgical al spitalului “Grigore Alexandrescu”, o cladire cu 4 etaje cu care suntem in faza “ proiect finalizat’ si se asteapta bani de la Banca Mondiala, 73 de milioane de euro, cu data finala pentru stabilrea acestui contract 31 martie.

Daca noi pana la 31 martie nu avem toate actele gata, si am inceput aceste demersuri in 2015, de cand a fost dezafectata una dintre principalele cladiri ale spitalului din cauza ca nu mai prezenta siguranta la seism, atunci se pierd banii si nu se mai poate face acest Centru. Romania nu va avea un nou Centru de mari arsi pentru copii, ramanand doar Centrul de Excelenta pe care il avem si care in acest moment, cu toate eforturile depuse, nu mai poate fi la cele mai inalte standarde.

Cu toate proiectele noi depindem de primarie pentru ca noi nu avem proprietate. Proprietarul este PMB si administrator Consiliul local al sectorului 1.

Noi nu avem drept de proprietate, nu avem drept de administrare, iar Curtea de Conturi ne-a atras atentia si ne-a lasat ca masura sa obtinem de la primaria sectorului 1, de la consiliul local dreptul de folosinta cu titlu gratuit. Iar daca nu mai primim aceste fonduri de la primarie va trebui sa luam din singurii bani pe care ii avem: banii pentru bolnavi. Pentru ca noi nu avem fonduri proprii. Avem de la Casa de Asigurari si sponsorizari. Plus programele nationale care sunt derulate fie prin Casa fie prin Ministerul Sanatatii.Noi nu avem alt finantator.

Una este finantarea pentru acest proiect si alta este finantarea pe care o primeste spitalul pentru intretinere, pentru reparatii. Daca pentru reparatii, utilitati, PMB ar gasi fonduri, atunci n ar fi o tragedie. Faptul ca se pierde timp cat plimbi spitalul de la un consiliu local la altul, va duce la depasirea termenului limita dat de Banca Mondiala. Ministerul nu poate da bani pentru asa ceva, sub nici o forma”.

In acest moment, cladirile nu sunt expertizate antiseism, nu sunt expertizate pentru a obtine autorizatie la incendiu, nu sunt facute ignifugarile pentru acoperisuri. Au fost facute cereri nenumarate pentru acest lucru.
„Curtea de conturi ne spune clar ca noi trebuie sa primim dreptul de utilizare cu titlu gratuit. Hartie emisa in ianuarie 2021”, a declarat conf. dr. Alexandru Ulici pentru Bucuresti FM.

Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca

Nu mai are nevoie de nici o prezentare. Este primul si cel mai mare spital de urgenţă din Romania, infiintat la initiativa Profesorului Nicolae Minovici.

Contactati telefonic, reprezentantii spitalului au spus ca-si vor expune parerea printr-un comunicat de presa. Pana in acest moment nu au transmis nimic pe siteul institutiei.

Pe pagina de socializare insa, ultima postare, a reprezentantului SANITAS, Viorel Husanu, se refera la acest subiect. In mod justificat.

„IMPORTANT!

Am cautat acum în portalul legislativ și vad ca este inca in vigoare Hotarare Guvernului 1096 din 2002 prin care cele 4 spitale sunt atribuite sectorului 1 București.
Cum poate primaria sectorului 1 ca printr-o hotărâre de Consiliu Local sa abroge o Hotărâre de Guvern?
SANITAS Bucuresti va contesta ceea ce s-a întâmplat”.

 

Pusi in fata faptului implinit, si oamenii politici si-au exprimat parerea. Pro sau contra deciziei luate de Consiliul local sector 1.

Medicul Adrian Wiener, deputat:

” Sectorul 1 este singurul sector care mai are in administrare spitale publice. Exista o decizie a Curtii de Copnturi din 2016 care n-a fost pusa in practica prin care primaria sectorului 1 este obligata sa cedeze in administrare spitalele catre ASSMB. Catre primaria generala. Asadar, in virtutea acestei decizii a Curtii de Conturi ar fi trebuit sa se faca acest lucru si orice decizie subsecventa de a finanta in vreun fel spitalele prin bugetul primariei sectorului 1 ar fi in contradictie cu aceasta decizie.

Primaria Generala trebuie sa preia toate spitalele publice din Bucuresti si sa le asigure ca si ordonator de credite finantarea.
Este doa o concentrare a acestui efort catre primaria generala si derogarea primariilor de sector de aceasta sustinere, nicidecum o lasare fara finantare a spitalelor din sectorul 1. Este o decizie care nu poate fi contestata, ea trebuie respectata.”

Dr. Laslo Attila, senator: 

„Eu o consider o hotarare inconstienta pentru ca administrarea unui sector sau a unei localitati trebuie sa cuprinda si administrarea starii de sanatate a populatiei si, chiar daca nu este proprietatea administratiei locale acea institutie medicala dar ea deserveste populatia din sectorul sau din localitatea respectiva, este de datoria oricarei autoritati locale sa contribuie la finantarea acestei institutii. Vad ca unii dintre colegii din Coalitie au agenda lor proprie si nu intelegem care sunt argumentele in baza carora iau astfel de decizii”.

Dr. Florian Bodog, senator, fost ministru al sanatatii

„Decizia este una extrem de grava, mai ales in conditiile in care, in momentul de fata, conditiile sanitare din Romania traverseaza o perioada extrem de grea. As putea sa spun chiar ca decizia este iresponsabila si cred ca toti cei care au votat-o si doamna primar ar trebui trasi la raspundere si trimisi in judecata pentru faptul ca pun in pericol viata pacientului si asistenta medicala. Cred ca ar trebui cercetati si cred ca organele in drept trebuie sa isi faca datoria. Nu stiu care e motivul pentru care si-au permis sa ia o astfel de hotarare dar vreau sa trag un semnal de alarma: este extrem de grav si iresponsabil.

Nu stiu daca ministerul sanatatii poate in momentul de fata sa le suplimenteze finantarea dar acest lucru oricum dureaza. Nu stiu daca Ministerul Sanatatii are prinse in buget astfel de cheltuieli, eventual in bugetul nou, dar pana atunci…Sa iei o astfel de decizie peste noapte este total iresponsabil si dovedeste necunoasterea celor mai elementare reguli de functionare a unei unitati sanitare.

Desi a fost adresata intrebarea si catre Ministerul Sanatatii : „Domnul ministru are o pozitie oficiala in privinta hotararii consiliului local de la sectorul 1 de a taia finantarea celor 4 spitale?”, nu am primit pana la ora transmiterii acestui material nici un raspuns. 

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.