Ziua Roșiei Montane

Foto: Facebook/Prietenii Rosiei Montane

La fel ca în fiecare an, pe 6 februarie, spunem „La mulți ani, Roșia Montană!”. Astăzi se împlinesc 1890 de ani de atestare documentară a localității miniere din Apuseni, denumită în latină Alburnus Maior. Cea mai veche tăbliță cerată descoperită în galeriile romane din Roșia Montată datează din 6 februarie 131.

Organizația Prietenii Roșiei Montane transmite că lupta pentru a face din Roșia Montană o localitate sustenabilă, bazată pe dezvoltare durabilă, inclusă în patrimoniul UNESCO, continuă.

În timp ce se așteaptă decizia UNESCO cu privire la dosarul redepus anul trecut, activitățile restaurare a patrimoniului și de ajutor acordat localității merg mai departe.

Ce putem face acum pentru Roșia Montană este să ne implicăm în conservarea patrimoniului din localitate, mai transmite organizația, care se alătură campaniei Adoptă o Casă la Roșia Montană pentru restaurarea Lapidariului de la Muzeul Mineritului din localitate, ce adăpostește vestigii romane de pe vremea atestării așezării.

Astăzi, când Roșia Montană împlinește fix 1890 de ani, este lansată campania de strângere de fonduri. Mai multe informații se găsesc aici:
https://www.adoptaocasa.ro/case/lapidarium

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.