De joi, gunoiul ar putea începe să sufoce Sectorul 1

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Peste 8.000 de tone de gunoi s-ar putea aduna pe străzi, la asociațiile de proprietari, gospodăriile individuale și, în cele din urmă, la agenții economici.

De joi, 11 februarie, adică peste trei zile, serviciul public de salubritate ar putea fi limitat sau chiar suspendat, pe durată nelimitată, din cauza încălcării de către Primăria Sectorului 1 a drepturilor contractuale ale operatorului delegat al serviciului public de salubritate, Compania Romprest, după cum reiese dintr-o adresă trimisă de către acest operator atât Primăriei din Banu Manta, cât și consilierilor locali, pe 3 februarie.
Poate că mulți dintre noi am auzit despre acest scandal dintre primarul Clotilde Armand, pe de o parte, operatorul de salubritate și consilierii locali PNL și PSD, de cealaltă parte. Dar, cu siguranță, nu mulți ne putem imagina ce ar însemna sistarea serviciului de salubritate.

Sectorul 1 în cifre…

Ei bine, de la cele 1.967 de asociații de proprietari și cele peste 30 de mii de gospodării individuale, se colectează, se sortează, se tratează 5.300 de tone de deșeuri lunar.

Alte 2.300 de tone de deșeuri se ridică, lunar, de la agenții economici din sector.

În fine, peste 700 de tone de deșeuri se mai adună din salubrizarea stradală, în fiecare lună.

Dacă serviciul de salubritate ar fi sistat, timp de o lună, s-ar aduna peste 8.000 de tone de gunoi, care ar îneca Sectorul 1.
Un coșmar a cuprins Sectorul 1…

Dar cum am ajuns aici, într-un interval atât de scurt? E ca un vis urât. Ca un coșmar. Până în decembrie anul trecut, nu aveam această problemă.
Apoi, dintr-o dată, pe 7 decembrie survenea notificarea Romprest către Primăria Sectorului 1 privind sistarea colectării deșeurilor din depozitele necontrolate de pe cei peste 460 de km de Artere din Sectorul 1.
Străzile au început să fie îngropate sub mormane de gunoi.

Firma de salubritate trăgea, încă de atunci, din decembrie, un semnal de alarmă în legătură cu faptul că a fost nevoită să împrumute de la bănci peste 70 de milioane de lei, pentru a susține serviciul de salubritate, având de încasat de la Primăria din Banu Manta 100 de milioane de lei, pe care primarul Clotilde Armand refuză să le plătească.

Astfel, Romprest are de încasat facturi restante pentru aproape șase luni. Problemele au început încă din luna aprilie a anului trecut, când Primăria Sectorului 1 a înregistrat primele restanțe la plata facturilor către Romprest, din cauza cheltuielilor generate de pandemie și date fiind condițiile excepționale, urmând ca la o rectificare bugetară Romprest să își încaseze banii.

Au venit alegerile și schimbarea primarului, iar noul edil din Banu Manta nici nu a mai vrut să audă de plata restanțelor.
Facturile restante emise către Primăria din Banu Manta și care, trebuie spus, primiseră avizul de plată de la reprezentanții autorității contractante, au fost returnate Romprest.
Operatorului de salubritate i s-a cerut reducerea valorii contractului.
Din acel moment, autoritatea contractantă a încetat să plătească chiar și facturile la zi, pentru serviciile prestate.

Consilierii trebuie să negocieze un compromis. Dar care este acesta?
Decizia unilaterală a primarului Clotilde Armand a stârnit nedumerire chiar în rândul Consiliul Local, care este, de fapt, autoritatea contractantă a serviciului.
Inclusiv consilieri locali PNL care fac parte din Comisia de mediere a conflictului cu Romprest au rămas siderați și consternați de refuzul edilului din Banu Manta, din cursul ședinței Consiliului Local din 28 februarie, de a accepta compromisul negociat cu operatorul de salubritate care include o reeșalonare a datoriei pe 8 luni.
Primarul Armand le-a cerut consilierilor să negocieze o înțelegere mai bună cu Romprest, neprecizand, însă, care ar trebui să fie termenii acestui compromis.

Așadar, având în vedere eșecul negocierilor, operatorul de salubritate va continua, probabil, executarea silită împotriva Primăriei Sectorului 1, iar, de joi, ne putem aștepta să nu se mai ridice gunoiul nu doar de pe străzi, ci și de la populație, de la asociațiile de proprietari și de la locuințele individuale. Agenții economici vor rămâne, cel mai probabil, ultimii pe listă, adică vor mai beneficia o perioadă de ridicarea gunoiului, deoarece au contracte individuale cu Romprest.

Ar mai trebui spus, în acest context, că, încă din cursul lunii decembrie anul trecut, București FM a solicitat un punct de vedere al Primăriei Sectorului 1 în ceea ce privește problema gestiunii deșeurilor și relația cu operatorul de salubritate.
Din păcate, responsabilii Primăriei din Banu Manta nu au găsit timp nici până acum pentru o discuție pe această temă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.