Ce se întâmplă cu spitalele din sectorul 1?

Emisiunea „În Comunitate” i-a avut ca invitați pe Monica Pop și Alexandru Ulici, managerii Spitalelor de Oftalmologie și, respectiv, „Grigore Alexandrescu”. De cealaltă parte a „mesei” au fost consilierii Daniela Popa (PSD) și Daniel Ciungu (PNL) din Consiliul Local al Sectorului 1.

Desigur tema nu putea fi alta decât de acum celebra Hotărâre din 3 februarie a Consiliului Local al Sectorului 1, privind transmiterea administrării terenurilor și clădirilor a patru mari și importante spitale bucureștene – „Grigore Alexandrescu”, de Chirurgia Plastică și Reparatorie, de Urgență „Floreasca” și cel de Urgențe Oftalmologice, către respectivele unități spitalicești.

Ambii directori de spitale au acuzat, în primul rând, lipsa de comunicare cu Primăria Sectorului 1, subliniind nu numai că nu au fost consultați în prealabil, dar că nici măcar nu au primit vreo comunicare oficială din partea Primăriei din Banu Manta cu privire la hotărârea de Consiliu Local din 3 februarie.

Alexandru Ulici a subliniat că nu consideră transferul de administrare ca fiind efectiv, până în momentul semnării documentelor de predare-primire.
În plus, Primăria Sectorului 1 ar avea de recuperat restanțe în ceea ce privește întreținerea și repararea clădirilor Spitalului de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”. Este vorba despre solicitări adresate de conducerea spitalului încă înainte de pandemie, a explicat Ulici.

Managerul de la „Grigore Alexandrescu” a mai declarat că, pentru derularea investiției privind construcția unui nou pavilion, cu finanțare de la Banca Mondială, ar fi fost suficient ca Primăria Sectorului 1 să solicite de la Primăria Capitalei o autorizație de demolare a vechiului pavilion. Predarea administrării clădirii și a terenului ar fi o procedură care ar dura prea mult, ceea ce ar duce la pierderea banilor de la Banca Mondială, a explicat el.

Directorul Spitalului de Urgențe Oftalmologice, doamna Monica Pop, a declarat că nu înțelege atitudinea edilului Clotilde Armand. Deoarece sumele alocate de la bugetul local acopereau, în cea mai mare parte, facturile de utilități. În aceste condiții, în plină pandemie, doamna Pop nu poate înțelege retragerea sprijinului Primăriei din Banu Manta pentru cele patru spitale.
„Sumele respective sunt o nimica toată pentru ei, dar sunt foarte importante pentru noi”, a declarat doamna Monica Pop.

În ceea ce îi privește, ambii consilieri locali – atât Daniela Popa, cât și Daniel Ciungu, au fost de părere că hotărârea din 3 februarie a fost una pripită. Ea le-a fost pusă pe masă consilierilor doar cu o seară înaintea ședinței și aceștia nu au putut studia așa cum ar fi trebuit o propunere cu un impact atât de mare.
În vreme ce Daniel Ciungu se bazează, însă, pe promisiunea primarului Armand că sprijinul financiar pentru cele patru spitale va continua, Daniela Popa spune că nu vor mai putea fi alocați bani pentru unitățile spitalicești, dacă ele nu vor mai fi în administrarea Primăriei Sectorului 1.

Diferențele dintre cei doi consilieri merg și mai departe. Astfel, dacă liberalul Ciungu spune că grupul său politic din Consiliul Local al Sectorului 1 se va asigura că, în bugetul local, vor fi cuprinse alocările necesare celor patru spitale; Daniela Popa spune că social – democrații au depus plângere prealabilă la Prefectură și se pregătesc să atace în contencios administrativ hotărârea din 3 februarie.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.